ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 28η Ιουνίου

ap_190628047

Flashback στην 28η Ιουνίου-1
Ο αρχιδούκας Φραγκίσκος Φερδινάνδος της Αυστρίας και η Τσέχα σύζυγος του, Σοφία, δούκισσα του Χόχενμπεργκ, βγαίνουν από το δημαρχείο του Σαράγεβο και κατευθύνονται προς το όχημα τους, ανυποψίαστοι για το τι επιφυλάσσει η μοίρα στους ίδιους και σε ολόκληρη την υφήλιο, το 1914. Λίγο αργότερα, θα πέσουν νεκροί από τα πυρά του νεαρού Σέρβου εθνικιστή Γκαβρίλο Πρίντσιπ, με τη δολοφονία τους να γίνεται η αφορμή για το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς η Αυστροουγγαρία θα κηρύξει άμεσα τον πόλεμο στη Σερβία, πυροδοτώντας την έναρξη του «Μεγάλου Πολέμου». (AP Photo)

Flashback στην 28η Ιουνίου-2
Πέντε ακριβώς χρόνια μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας και την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εκπρόσωποι των συμμαχικών κρατών της Αντάντ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, μεταξύ άλλων) και της Γερμανικής Αυτοκρατορίας υπογράφουν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, τη συνθήκη ειρήνης που σήμανε τη λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», στο Παρίσι, το 1919. Οι όροι της συνθήκης υπήρξαν ιδιαίτερα σκληροί για τη Γερμανία (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υπερόγκες πολεμικές αποζημιώσεις), δημιουργώντας μία κατάσταση «εύθραυστης ειρήνης» ανάμεσα στα ευρωπαϊκά έθνη και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης και την άνοδο του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος του Αδόλφου Χίτλερ. (AP Photo)

Flashback στην 28η Ιουνίου-3
Βιετναμέζοι στρατιώτες περπατούν ανάμεσα στα ερείπια της πόλης της Αν Λοκ, κατά τη διάρκεια μίας ανάπαυλας από την καθοριστική μάχη για τον έλεγχο της πόλης, το 1972. Διαρκώντας 66 ολόκληρες μέρες και καταλήγοντας σε μία νίκη τακτικής σημασίας για τις δυνάμεις του Νότιου Βιετνάμ, η μάχη της Αν Λοκ υπήρξε καθοριστική, καθώς ο νοτιοβιετναμέζικος στρατός κατάφερε να ανακόψει την προέλαση των δυνάμεων του Βόρειου Βιετνάμ προς τη Σαϊγκόν. (AP Photo/Nick Ut)