ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 1η Αυγούστου

ap_440101060

Flashback στην 1η Αυγούστου-1
Ο ηγέτης της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ, και ο υπουργός Προπαγάνδας του Τρίτου Ράιχ, Γιόζεφ Γκέμπελς, παρακολουθούν την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου, των τελευταίων της προπολεμικής εποχής, μαζί με άλλους ανώτατους αξιωματούχους του γερμανικού κράτους, το 1936. Το εθνικοσοσιαλιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε την κορυφαία αθλητική διοργάνωση, για να μετριάσει τη «σκληρή εικόνα» της Ναζιστικής Γερμανίας στο εξωτερικό, αλλά και για να προωθήσει την ατζέντα του προπαγανδιστικά στο εσωτερικό. ASSOCIATED PRESS

Flashback στην 1η Αυγούστου-2
Τρία μουσικά σύμβολα των δεκαετιών του '60 και του '70, οι τραγουδοποιοί Μπομπ Ντίλαν, Τζορτζ Χάρισον και Λέον Ράσελ (πλάτη στην κάμερα), μοιράζονται τη σκηνή του Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν, κατά τη διάρκεια μίας μεγάλης φιλανθρωπικής συναυλίας για τους Πακιστανούς πρόσφυγες της ινδοπακιστανικής σύρραξης, που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του πολέμου ανεξαρτησίας στο Ανατολικό Πακιστάν, στη Νέα Υόρκη, το 1971. (AP Photo)

Flashback στην 1η Αυγούστου-3
Αναμένοντας την ταχεία προέλαση του Κόκκινου Στρατού στα κατεχόμενα πολωνικά εδάφη, οι αντάρτες του πολωνικού «Εγχώριου Στρατού» (Home Army) εξεγείρονται εναντίον των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση αντιστασιακής οργάνωσης κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία έμεινε ευρέως γνωστή ως «Εξέγερση της Βαρσοβίας», το 1944. Η προσωρινή παύση της σοβιετικής προέλασης μετέτρεψε το αρχικό σχέδιο ολιγοήμερων συγκρούσεων μέχρι την άφιξη του Κόκκινου Στρατού στην πολωνική πρωτεύουσα σε μία αιματηρή σύγκρουση διάρκειας 63 ημερών με χιλιάδες νεκρούς, η οποία είχε ως τραγική κατάληξη την καταστολή της εξέγερσης, τη λεηλασία και καταστροφή της πόλης από τις γερμανικές δυνάμεις, και λίγους μήνες αργότερα την οριστική διάλυση του «Εγχώριου Στρατόύ», ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει από το τεράστιο μέγεθος των απωλειών που του επέφερε η σύγκρουση. (AP Photo)