ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 21η Αυγούστου

ap_842254823332

Flashback στην 21η Αυγούστου-1
Σε αυτή την εικόνα έντονης συμβολικής σημασίας, αυτός ο άγνωστος Τσεχοσλοβάκος νέος μοιάζει εξαιρετικά αδύναμος μπροστά στην ισχύ του σοβιετικού τανκ που στέκεται επιβλητικό μπροστά του σε κάποιο δρόμο της τσεχοσλοβάκικης πρωτεύουσας, την ημέρα που έλαβε βίαια τέλος η «Άνοιξη της Πράγας, το 1968. ASSOCIATED PRESS

Flashback στην 21η Αυγούστου-2
Η νεκρώσιμη πομπή που μεταφέρει το φέρετρο του δολοφονημένου Ρώσου επαναστάτη Λέον Τρότσκι περνάει από κάποιον πολυσύχναστο δρόμο της Πόλης του Μεξικού, την επομένη της δολοφονίας της εμβληματικής μορφής της Οκτωβριανής Επανάστασης, το 1940. Την 21η Αυγούστου, ο εξόριστος και κυνηγημένος από το σταλινικό καθεστώς Μπολσεβίκος ηγέτης δολοφονήθηκε από τον Ισπανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκαντέρ, πράκτορα τότε της μυστικής αστυνομίας της ΕΣΣΔ (NKVD), ο οποίος, 21 χρόνια αργότερα, θα τιμηθεί για την πραξή του με την υψηλότερη τιμητική διάκριση του σοβιετικού κράτους, αυτή του «Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης». (AP Photo)

Flashback στην 21η Αυγούστου-3
Ο εκδότης του Playboy, Χιου Χέφνερ, περιτριγυρισμένος από μερικά από τα πιο δημοφιλή «κουνελάκια» του θρυλικού περιοδικού του, και ο Πολωνός σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι, έχουν μόλις προσγειωθεί στο Παρίσι με το ιδιωτικό αεροπλάνο του πρώτου, το 1970. Οι δύο άνδρες συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της παραγωγής της ταινίας «Macbeth», με την εταιρεία του Χέφνερ, Playboy Enterprises, να χρηματοδοτεί τον Πολάνσκι, ο οποίους αδυνατούσε να λάβει χρηματοδότηση από τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής διασκευής του στο σπουδαίο έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. (AP Photo/ Michel Lipchitz)