ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 23η Οκτωβρίου

ap_5611010140

Flashback στην 23η Οκτωβρίου-1
H Σοβιετική Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πρώτο μεγάλο μεταπολεμικό τριγμό στο εσωτερικό της, όταν μία μεγάλη αντικαθεστωτική φοιτητική κινητοποίηση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας θα μετατραπεί την ίδια μέρα σε ένοπλη εξέγερση κατά του καθεστώτος-δορυφόρου της Ε.Σ.Σ.Δ., η οποία θα μείνει στην ιστορία ως η Ουγγρική Επανάσταση του 1956.  Εδώ, σε κάποιον κεντρικό δρόμο της Βουδαπέστης, ένας ένοπλος Ούγγρος πολίτης στέκεται μπροστά από μία σειρά νεκρών Σοβιετικών στρατιωτών, εκτελεσθέντων από τους αντισοβιετικούς επαναστάτες ή πεσόντων στις μάχες της ουγγρικής πρωτεύουσας, μετά τη δεύτερη εισβολή του Κόκκινου Στρατού στις 4 Νοεμβρίου. A.P.

Flashback στην 23η Οκτωβρίου-2
Τρεις μήνες μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών και την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα, συλλαμβάνονται και εκτοπίζονται στην Κέα οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός, Νικόλαος Μακαρέζος, Ιωάννης Λαδάς και Μιχαήλ Ρουφογάλης, στην πρώτη πράξη της διαδικασίας δίωξης των πρωταιτίων της επταετίας από το νέο δημοκρατικό καθεστώς, το 1974. Εδώ, οι Παπαδόπουλος, Παττακός και Μακαρέζος κατά τη διάρκεια του εορτασμού της επετείου για την έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1973.

Flashback στην 23η Οκτωβρίου-3
Μετά από μία πολύ ισχυρή έκρηξη δυόμιση τόνων εκρηκτικών, το στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό μετατρέπεται σε έναν τεράστιο σωρό από συντρίμμια και νεκρά σώματα στρατιωτών, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου, το 1983. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τους αυτουργούς της τρομοκρατικής επίθεσης, οι ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή διαπράχθηκε από ριζοσπαστικοποιημένους σιίτες, οι οποίοι λίγο αργότερα θα ενταχθούν στην ακόμη αναπτυσσόμενη οργάνωση της Χεζμπολάχ. A.P./BILL FOLEY