ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Κομμωτική: Η «βαριά» βιομηχανία της Αφρικής

africa1-copy-copy
africa2-copy-copy
africa3-copy-copy
africa4-copy-copy
africa6-copy-copy
africa7--copy-copy

Στην Αφρική, την φτωχότερη ήπειρο του κόσμου, μια αναπάντεχη πηγή εσόδων αποτελεί σταθερό πυλώνα της παραοικονομίας. Ο λόγος για την τέχνη της κομμωτικής, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο του καλλωπισμού των γυναικών της μαύρης ηπείρου.

Η τέχνη της «φροντίδας των μαλλιών» έχει μετατραπεί σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων, η οποία έχει τραβήξει την προσοχή κολοσσιαίων πολυεθνικών εταιρειών, όπως της Λορεάλ και της Γιουνιλέβερ.

Στην αγορά Γούσε, στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας πελάτες στέκονται στην ουρά για να ξοδέψουν χρόνο και χρήμα για τα μαλλιά τους. Συγκεκριμένα πάνω από 2 ώρες και με κόστος 40 δολάρια την ίδια στιγμή που πολλοί Νιγηριανοί ζουν με λιγότερο από 2 δολάρια την ημέρα.

«Οι γυναίκες στην Αφρική είναι οι πιο τολμηρές όσον αφορά τις πρωτότυπες κομμώσεις», τονίζει ο Μπερτράντ ντε Λαλού, διευθυντής του εργοστασίου της Λορεάλ, στη Νότια Αφρική. 

«Σήμερα, ο αριθμός των εταιρειών με προϊόντα μαλλιών στην Νότια Αφρική ξεπερνάει τις 100, ενώ η αξία τους ανέρχεται περίπου στα 600 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή,  τέσσερις φόρες πάνω από το 2005», προσθέτει ο Καμπίρ Μοχάμεντ, διευθυντής της νοτιοαφρικανικής εταιρείας εισαγωγών προϊόντων μαλλιών, Μπούλε Μπρέιντς.

Η εταιρεία του, όπως και οι υπόλοιπες, εισάγει συνθετικό και φυσικό μαλλί  από την Ινδία, της οποίας η συλλογή μαλλιού είναι άμεσα συνυφασμένη με θρησκευτικά έθιμα. Το μαλλί, ύστερα ταξιδεύει στην Κίνα το οποίο μέσω επεξεργασίας μετατρέπεται σε «εξτένσιον» για να φτάσει στον τελικό του προορισμό, την Αφρική.

Το μόνο σίγουρο πάντως, σε αυτήν την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της Αφρικής, είναι ότι η ζήτηση για «φυσικό μαλλί» συνεχώς αυξάνεται.