ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Κτίρια υπό κατασκευή

1--12
2--6
4--4
3--4

P { margin-bottom: 0.21cm; }

Το ψηλότερο κτίριο της φωτογραφίας αποτελεί την πρόταση για έναν νέο ουρανοξύστη 71 ορόφων που πρόκειται να κατασκευαστεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, και συγκεκριμένα στην περιοχή Barangaroo, στο βορειοδυτικό άκρο του επιχειρηματικού κέντρου της πόλης.

Ο νέος ουρανοξύστης θα αποτελέσει το πρώτο διεθνές ξενοδοχείο 6 αστέρων του Σίδνεϊ και θα ονομάζεται Crown Sydney Hotel Resort. Εκτός από τα 350 δωμάτια και σουίτες, θα στεγάσει 66 πολυτελή διαμερίσματα, εμπορικές χρήσεις, εγκαταστάσεις αναψυχής και VIP καζίνο, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 1000 νέες θέσεις εργασίας. Η αρχιτεκτονική μελέτη ανήκει στο λονδρέζικο γραφείο Wilkinson Eyre Architects, γνωστών για τον ουρανοξύστη IFC στην πόλη Guangzhou της Κίνας αλλά και για τα γιγαντιαία «θερμοκήπια» του πάρκου Gardens of the Bay στη Σιγκαπούρη.

Τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του συγκροτήματος που θα κοστίσει 1.5 δις Aus$ (1 δις ευρώ) θα χρηματοδοτήσει ο αυστραλιανός όμιλος Crown Resorts, και όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η πρόταση φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα κτίριο -τοπόσημο στο παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης και να προσελκύσει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων από την Ασία και ειδικότερα από την Κίνα. Η πρόταση αποτελεί μέρος ενός γενικότερου σχεδίου αστικής ανάπλασης της περιοχής Barangaroo που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή, συνολικού προϋπολογισμού 4.7 δις ευρώ.

Η αρχιτεκτονική μελέτη για το κτίριο ανήκει στο λονδρέζικο γραφείο Wilkinson Eyre Architects, γνωστών για τον ουρανοξύστη IFC στην πόλη Guangzhou της Κίνας αλλά και για τα γιγαντιαία «θερμοκήπια» του πάρκου Gardens of the Bay στη Σιγκαπούρη. Εμπνευσμένο από τρία πέταλα που περιστρέφονται και υψώνονται προς τον ουρανό, το κτίριο έχει έντονα γλυπτική μορφή, η οποία αντιπαραβάλλεται με την αυστηρή ορθογώνια γεωμετρία των γειτονικών κτιρίων του επιχειρηματικού κέντρου. Το καμπύλο διαφανές κέλυφος του πύργου διαμορφώνεται χάρη σε ένα πλέγμα από ελικοειδή φέροντα στοιχεία τοποθετημένων υπό γωνία 600 και επιτρέπει τη μέγιστη εκμετάλλευση της θέας από τα διαμερίσματα και τις κατοικίες προς το λιμάνι και τη γέφυρα του Σίδνεϊ.

Η ανέγερση του συγκροτήματος εγκρίθηκε από τις τοπικές αρχές σε μια περιοχή η οποία είχε χαρακτηριστεί ήδη από το 2013 ως δημόσιος υπαίθριος χώρος. Γι’ αυτό και επιβλήθηκαν τροποποιήσεις στην αρχική μελέτη με σκοπό να αυξηθεί η επιφάνεια του περιβάλλοντος υπαίθριου χώρου. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η διαπλάτυνση της προκυμαίας μπροστά από το κτίριο καθώς και η αύξηση της επιφάνειας του πρασίνου γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του τοπικού συμβουλίου, οι προτεινόμενες αλλαγές θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στην ιδιωτική ανάπτυξη, αναβαθμίζοντας το αγαθό του δημόσιου χώρου. Το 2021, οπότε και θα λειτουργήσει το συγκρότημα, κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορέσουν να διαπιστώσουν εάν το αποτέλεσμα θα είναι το αναμενόμενο.