ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 12η Οκτωβρίου

ap_4410131116

flashback-sti-12i-oktovrioy0

Τα κατεστραμμένα και αναποδογυρισμένα αμάξια υποδεικνύουν τη σφοδρότητα της συγκρούσεων και των επεισοδίων που έλαβαν χώρα το προηγούμενο βράδυ σε έναν δρόμο του Μπέλφαστ, κατά την περίοδο των «Ταραχών», το 1969. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους. (AP Photo/Peter Kemp) 

flashback-sti-12i-oktovrioy2

Πυροσβέστες ψάχνουν για στοιχεία και πιθανά θύματα στα μπαλκόνια του ξενοδοχείου Grand Hotel του Mπράιτον, μετά από τη βομβιστική επίθεση του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το 1984. Στόχος της επίθεσης ήταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ, η οποία μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη των Συντηρητικών διέμεναν στο ξενοδοχείο, λόγω του ετήσιου συνεδρίου του Συντηρητικού Κόμματος, το οποίο βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη στην παραθαλάσσια πόλη.  Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από τριάντα τραυματίστηκαν, ενώ εκτεταμένες ζημιές σημειώθηκαν στο δωμάτιο που διέμενε η «Σιδηρά Κυρία», καθώς και στο μεσαίο τμήμα του ξενοδοχείου, το οποίο κατέρρευσε. (AP Photo/David Caulkin)

flashback-sti-12i-oktovrioy4

Τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν την ελληνική πρωτεύουσα και η Αθήνα γίνεται και πάλι ελεύθερη πόλη μετά από τρεισήμισι δύσκολα χρόνια ξένης κατοχής, το 1944. Στη φωτογραφία, οι πρώτοι Βρετανοί στρατιώτες που εισήλθαν στην πόλη αγναντεύουν τον αγέρωχο λόφο του Λυκαβηττού, ο οποίος υπήρξε μάρτυρας του πόνου, της βίας και της ανέχειας που βίωσαν οι κάτοικοι της Αθήνας και του λεκανοπεδίου επί τρία και πλέον χρόνια. (AP Photo)

flashback-sti-12i-oktovrioy6

Οπαδοί του γερμανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατεβαίνουν μαζικά στους δρόμους του Βερολίνου, για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη βία των ταγμάτων εφόδου του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και για τη διαρκώς διογκώμενη απήχηση του τελευταίου στην κοινωνία, το 1930. (AP Photo)