Flashback στη 16η Μαρτίου

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Flashback στη 16η Μαρτίου-1

Βόσνιοι πολίτες με αντιασφυξιογόνες μάσκες εκπαιδεύονται για να γίνουν στρατιώτες στους δρόμους του Σαράγεβο, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τις σερβικές δυνάμεις, τον δεύτερο χρόνο του Πολέμου της Βοσνίας, το 1993. (AP Photo/Michael Stravato)

Flashback στη 16η Μαρτίου-2

Ένα αγόρι αντάρτης του «Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN)» πραγματοποιεί περιπολία σε ένα οδόφραγμα κοντά στην πόλη Ελ Μπράζο, 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Σαν Σαλβαδόρ, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Ελ Σαλβαδόρ, το 1982. (AP Photo/Pat Hamilton)

Flashback στη 16η Μαρτίου-3

Η ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Brigate Rosse) πραγματοποιεί το πιο «εντυπωσιακό» της χτύπημα, καταφέρνοντας να απαγάγει τον πρώην Ιταλό πρωθυπουργό και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άλντο Μόρο, μετά από επίθεση στο αυτοκίνητο που επέβαινε, στο κέντρο της Ρώμης, το 1978. Για να καταφέρουν να τον απαγάγουν, οι ένοπλοι σκότωσαν με τα αυτόματα όπλα τους τους πέντε σωματοφύλακες του κεντροδεξιού πολιτικού (δύο καραμπινιέρους στο αυτοκίνητο του και τρεις αστυνομικούς στο αυτοκίνητο που το ακολουθούσε). Η ομηρία του θα διαρκέσει 54 ημέρες, με την οργάνωση να ζητά ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του την αποφυλάκιση όλων των έγκλειστων ιδρυτικών μελών της οργάνωσης, και θα καταλήξει στη δολοφονία του στις 9 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. (AP Photo)

Flashback στη 16η Μαρτίου-4

 O πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο, ανταποδίδει τον χαιρετισμό των ανδρών της τιμητικής φρουράς του βασιλικού ναυτικού της Βρετανίας, κατά την άφιξη του στα Ανάκτορα του Ουέστμινστερ, στο Λονδίνο, το 1953. H επίσκεψη του Γιουγκοσλάβου κομμουνιστή ηγέτη στη Βρετανία υπήρξε ιστορική, καθώς αντανακλούσε το διαζύγιο της χώρας με την Ε.Σ.Σ.Δ., η οποία έγινε μέσω της απομάκρυνσης της από την Κομινφόρμ το 1948, και την προσέγγιση της με τη Δύση εν μέσω Ψυχρού Πολέμου. (AP Photo/Eddie Worth)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή