ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στην 23η Οκτωβρίου

ap_8310230381

flashback-stin-23i-oktovrioy0
Προτού το συνθλίψουν ολοκληρωτικά, Ούγγροι διαδηλωτές στέκονται δίπλα στο αποκαθηλωμένο άγαλμα του κομμουνιστή ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν, σύμβολο της σοβιετικής κυριαρχίας στην κεντροευρωπαϊκή χώρα, το οποίο μέχρι πρότινος στεκόταν μπροστά από το Εθνικό Θέατρο της Βουδαπέστης, το 1956. Στις 23 Οκτωβρίου, μία μεγάλη φοιτητική διαδήλωση κατά του καθεστώτος της Λαϊκής Δημοκρατίας τη Ουγγαρίας, δορυφόρου της Σοβιετικής Ένωσης, πυροδότησε την ένοπλη αντισοβιετική εξέγερση στη χώρα, η οποία έμεινε ευρύτερα γνωστή ως η Ουγγρική Επανάσταση του 1956. (AP Photo/Arpad Hazafi)

flashback-stin-23i-oktovrioy2
Το στρατηγείο των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο σωρό από πέτρες, σίδερα και διαμελισμένα πτώματα, μετά από μία φονική βομβιστική επίθεση, κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, το 1983. Η βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν οδηγό – καμικάζι, ο οποίος με το που έφτασε στην περίφραξη της στρατιωτικής βάσης, πυροδότησε το φορτίο των δυόμιση τόνων εκρηκτικών που μετέφερε το φορτηγό που οδηγούσε, προκαλώντας τον θάνατο 241 Αμερικανών στρατιωτών, στην πλειοψηφία τους πεζοναυτών. Την ίδια ημέρα, άλλη μία επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποιήθηκε εναντίον της βάσης των Γάλλων αλεξιπτωτιστών, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 58 Γάλλοι στρατιώτες. Παρότι την ευθύνη για τη διπλή αυτή επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο της πολύχρονης εμφύλιας σύγκρουσης του Λιβάνου και της πολυεθνικής ειρηνευτικής επέμβασης στη χώρα, ανέλαβε μία άγνωστη οργάνωση με την ονομασία «Ισλαμική Τζιχάντ», μετά από χρόνια έρευνας, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκονταν σιιτικά μαχητικά στοιχεία, τα οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελούσαν μέρος της εκκολαπτόμενης οργάνωσης της Χεζμπολάχ. (AP Photo/Mark Foley)

flashback-stin-23i-oktovrioy4
Βρετανοί στρατιώτες της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στον Λίβανο (Μultinational Force in Lebanon – MNF) βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης και αναζήτησης επιζώντων στα ερείπια του στρατηγείου των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βυρυτό, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο φορτηγό εναντίον της στρατιωτικής βάσης, το 1983. (AP Photo/Bill Foley)

flashback-stin-23i-oktovrioy6
Ένας Γάλλος στρατιώτης οδηγεί τέσσερα σκυλιά στον χώρο εκπαίδευσης τους, σε κάποια περιοχή κοντά στο δυτικό μέτωπο, έναν και πλέον μήνα μετά τη συμμαχική κήρυξη πολέμου κατά της Γερμανίας και εφτά μήνες πριν τη γερμανική εισβολή της Γαλλίας, το 1939. Οι τετράποδοι ιχνηλάτες εκπαιδεύονται στο να μπορούν να ακολουθούν τα χνάρια των τραυματισμένων στρατιωτών και ακολούθως να καταφέρνουν να τους εντοπίσουν, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη διάσωση τους. (AP Photo)