ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Flashback στη 13η Δεκεμβρίου

ap_5712130110

Flashback στη 13η Δεκεμβρίου-1
«Έξω οι Εβραίοι» (Juden Raus), γράφει ένα σύνθημα σε δρόμο του Βερολίνου, φέρνοντας στο νου το σκοτεινό αντισημιτικό παρελθόν της Γερμανίας, δεκαπέντε χρόνια μετά την πτώση του Τρίτου Ράιχ, το 1960. Η διετία 1959-60 είδε την επιστροφή ενός ρεύματος αντισημιτισμού σε πολλές χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, με εκατοντάδες περιστατικά αντισημιτικής δράσης, όπως απειλές κατά των μελών εβραϊκών κοινοτήτων, καταστροφές εβραϊκών περιουσιών και αναγραφή αντισημιτικών συνθημάτων σε τείχους, συχνά συνοδευόμενων από ναζιστικά σύμβολα. (AP Photo) 

Flashback στη 13η Δεκεμβρίου-2
Ένας Κορσικανός αντάρτης που συμμετείχε στις μάχες για την απελευθέρωση του γαλλικού νησιού από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής, καπνίζει ξεκούραστος την πίπα του με το όπλο παρά πόδα, δύο μήνες μετά τη λήξη της βραχύβιας γερμανικής κατοχής, το 1943.(AP Photo)

Flashback στη 13η Δεκεμβρίου-3
Οχυρωμένοι σε ένα σχολείο της Λευκωσίας, Κύπριοι μαθητές πετούν πέτρες εναντίον των βρετανικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απαντούν με δακρυγόνα, στο πλαίσιο ευρύτερων κινητοποιήσεων σε όλο το νησί, με αφορμή τη συζήτηση για το Κυπριακό στα Ηνωμένα Έθνη, το 1957. (AP Photo) 

Flashback στη 13η Δεκεμβρίου-4
Ο επικεφαλής του κινήματος υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, χορεύει μαζί με τη σύζυγο του, Κορέτα Σκοτ Κινγκ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την πρώτη επέτειο από την ανεξαρτησία της Κένυας, στο ξενοδοχείο «Μάλμεν» της Στοκχόλμης, το 1964. Ο Αφροαμερικανός ακτιβιστής ηγέτης, ο οποίος λίγες ημέρες πριν είχε βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης για τον ακτιβιστικό αγώνα του και για την προαγωγή των μη-βίαιων μορφών πάλης, ήταν ο επίτιμος καλεσμένος των εκδηλώσεων. (AP Photo/Reportagebild)