AudioPrints: Το ταξίδι ενός ψέματος

AudioPrints: Το ταξίδι ενός ψέματος

Είναι μια ψευδής είδηση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2016, πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οδήγησε έναν πιστό οπαδό της σε ένοπλη επίθεση σε πιτσαρία της Ουάσιγκτον και αποτελεί μέχρι και σήμερα βασικό πυλώνα της παρανοϊκής θεωρίας συνωμοσίας QAnon, γύρω από την οποία συσπειρώθηκαν οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψευδής είδηση έγινε γνωστή ως Pizzagate. Σύμφωνα με αυτή στο υπόγειο της πιτσαρίας Comet Ping Pong εδράζεται κύκλωμα παιδεραστίας με επικεφαλής τη Χίλαρι Κλίντον. Μέσα στο 2020, παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις, κυκλοφόρησε πιο μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θιασώτες της εμφανίστηκαν μέχρι και στα σκαλιά του Καπιτωλίου στα πρόσφατα επεισόδια στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τάκης Μεταξάς, καθηγητής Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Wellesley, έχει ερευνήσει το Pizzagate μέσω της εφαρμογής TwitterTrails. Αναζήτησε τον τρόπο διάδοσης και τους βασικούς προπαγανδιστές του και μιλάει στον Γιάννη Παπαδόπουλο για το μεγάλο ταξίδι ενός ψέματος στο διαδίκτυο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή