Αφγανιστάν: Θα καταστρέψουν οι Ταλιμπάν αρχαία μνημεία και αυτή τη φορά;

Αφγανιστάν: Θα καταστρέψουν οι Ταλιμπάν αρχαία μνημεία και αυτή τη φορά;

Ο αρχαιολόγος και τέως υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν μιλάει στον Σάκη Ιωαννίδη για τους θησαυρούς που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν

Ο αρχαιολόγος και τέως υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν μιλάει στον Σάκη Ιωαννίδη για τους θησαυρούς που κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.

Με την αποχώρηση των διεθνών αποστολών και των ξένων δημοσιογράφων, κλιμακώνεται η ανησυχία για την τύχη του Αφγανιστάν που βρίσκεται στα χέρια των Ταλιμπάν. Η ασφάλεια των Αφγανών πολιτών και η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Ωστόσο, ένα από τα διαχρονικά θύματα των Ταλιμπάν είναι η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, η οποία συνδέεται με τον βουδισμό και την ελληνιστική εποχή καθώς εκεί ιδρύθηκε το ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο αρχαιολόγος και τέως υπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν Ομάρ Σουλτάν θυμάται την καταστροφή των αγαλμάτων του Βούδα το 2001, τον κινηματογραφικό τρόπο με τον οποίο σώθηκε παλιότερα ο χρυσός θησαυρός της Βακτριανής από τους Ταλιμπάν και τον δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικο.

Στο Podcast ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα από την εκπομπή Μονόγραμμα της ΕΡΤ, ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα και από βίντεο του Βρετανικού Μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή