Podcast – Σταύρος Θεοδωράκης: Οχι, Νόλε, δεν είσαι θεός. Πλούσιος είσαι.

Podcast – Σταύρος Θεοδωράκης: Οχι, Νόλε, δεν είσαι θεός. Πλούσιος είσαι.

Ο Τζόκο είναι καλός άνθρωπος. Bοηθάει κόσμο και αγαπάει και τους Eλληνες. Το ίδρυμά του στηρίζει δεκάδες παιδικούς σταθμούς στη Σερβία. Σαράντα χιλιάδες παιδιά έχουν επωφεληθεί από τη φιλανθρωπική του δράση.

Ο Τζόκο είναι καλός άνθρωπος. Bοηθάει κόσμο και αγαπάει και τους Έλληνες.

Το ίδρυμά του στηρίζει δεκάδες παιδικούς σταθμούς στη Σερβία. Σαράντα χιλιάδες παιδιά έχουν επωφεληθεί από την φιλανθρωπική του δράση. Και το 2014 με φόντο την Ακρόπολη ανακοίνωσε μαζί με την γυναίκα του ότι περιμένουν το πρώτο τους παιδί.

Και μετά είναι και αυτός της διαλειμματικής δίαιτας. Οκτώ ώρες τρώει και 16 δεν τρώει. Αποφεύγει δια ροπάλου την γλουτένη και «τρελαίνεται» για φρούτα, ξηρούς καρπούς, φρέσκο ψάρι. Εν ολίγοις μοιάζει ένας ψαγμένος τύπος, περί της διατροφής τουλάχιστον.

Σπεύδω να τα γράψω όλα αυτά για να μπορώ στην συνέχεια χωρίς ενοχές να γράψω για τον «άλλο εαυτό» του Τζόκοβιτς. Αυτόν που δυσφημεί την ταλαίπωρη Σερβία και βάζει στα Βαλκάνια άλλη μια μαύρη πινέζα.

Πριν πάμε όμως στην Μελβούρνη, να πω ότι μου αρέσει και το τένις που παίζει. Δεν έχει τα σερβίς του Φέντερεκ ή τα σπιν του Ναδάλ αλλά δεν χάνει και χτύπημα. Έχει το καλύτερο κοντρόλ από όλους. Ένα τέρας ψυχραιμίας. Γύρισε τελικό στο Wimbledon ενώ ο Φέντερεκ είχε τρία ματς μπολ.

Όμως… Όμως κάποιο πουλάκι κάποια στιγμή του σφύριξε ότι ο covid δεν είναι αυτό που λένε οι γιατροί ότι είναι. Η γυναίκα του μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού σχετίζεται με την εξάπλωση του δικτύου 5G. Δέχτηκε όμως μια προειδοποίηση από το Facebook, ότι θα της κλείσουν τους λογαριασμούς για ψευδείς ειδήσεις, και έκοψε την πλάκα. Και άρχισαν και οι δύο μαζί τα «δικαιωματικά» της ημιμάθειας. «Είμαι αντίθετος στον εμβολιασμό και δεν ήθελα να με αναγκάσουν να εμβολιαστώ». «Δίνω» όμως και ένα εκατομμύριο στο σύστημα υγείας της Σερβίας που καταρρέει λόγω covid.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο μυαλό του Νόλε;

Πρώτα το ρεπορτάζ. Στις 4 του μήνα ανακοίνωσε στα social media ότι φεύγει για να πάει να παίξει στο Αυστραλιανό open με «άδεια εξαίρεσης». Άδεια που παίρνουν μόνο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί εξαιτίας κάποιας σοβαρής πάθησης. «Έχει κάποια αρρώστια ο Τζόκο και δεν το ξέρουμε;», άρχισαν να ρωτούν, σεμνά στην αρχή, τα αυστραλιανά social media. «Το ‘’tennis Australia’’ έχει δικούς του νόμους;», «δεν ισχύει δηλαδή για τους τενίστες σταρ η απαγόρευση εισόδου ανεμβολίαστων στην Αυστραλία;».

«Οι κανόνες είναι κανόνες» απαντά, από το twitter και αυτός, ο  Πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ανακοινώνει την ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς. Και το νούμερο ένα του παγκόσμιου τένις περνά δώδεκα ολόκληρες ώρες περιορισμένος και ανακρινόμενος σε ένα χώρο ενός terminal του διεθνούς αεροδρομίου της Μελβούρνης. 

Podcast – Σταύρος Θεοδωράκης: Οχι, Νόλε, δεν είσαι θεός. Πλούσιος είσαι.-1
Το Νο1 του παγκόσμιου τένις περνάει δώδεκα ολόκληρες ώρες, περιορισμένος και ανακρινόμενος, σε ένα χώρο ενός terminal του διεθνούς αεροδρομίου της Μελβούρνης. The Terminal λοιπόν. Τη θυμάστε προφανώς τη ρομαντική κωμωδία του Σπίλμπεργκ με τον «Αντιπαριώτη» Τομ Χανκς. ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΠΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

The Terminal λοιπόν. Την θυμάστε προφανώς την ρομαντική κωμωδία του Σπίλμπεργκ με τον «Αντιπαριότη» Τομ Χανκς. Ο Βίκτορ βρίσκεται «φυλακισμένος» σε ένα αμερικανικό αεροδρόμιο, όταν καταρρέει η μικρή του χώρα και ακυρώνονται τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Ταινία εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία ενός Ιρανού που εγκλωβίστηκε για χρόνια στο Σαρλ ντε Γκωλ.

Αν ήταν αθλητής του τριπλούν ή των κρίκων, δεν θα σκεφτόταν ποτέ να πάει κόντρα στους κανόνες ενός κράτους. Για να μη σας πω τι τύχη θα είχε ένας Βαλκάνιος που θα έφτανε χωρίς εμβόλιο στην Αυστραλία.

Βέβαια ο Νόλε δεν είναι ο Βίκτορ. Αν και ο παιδικός του κόσμος προέρχεται και αυτός από το «τίποτα» και τα «ερείπια». «Έπαιζα τένις χωρίς φιλέ, ανάμεσα σε χαλάσματα», έχει εξομολογηθεί. Ναι, ο Νόλε μεγάλωσε στην ρημαγμένη Σερβία του Μιλόσεβιτς και όχι μέσα σε μια τενιστική χρυσόμπαλα. Και αυτό το «τίποτα» τον ατσάλωσε και τον έκανε πρωταθλητή. Και – γιατί όχι; – σούπερ ήρωα.

Τα κέρδη του για τη χρονιά που μας πέρασε υπολογίζονται στα 35 εκατομμύρια δολάρια.  Στο Βελιγράδι έχει αλυσίδες με καφέ και εστιατόρια. Στην Ισπανία αγόρασε εξοχικό δέκα εκατομμυρίων – με θέα το βουνό. Και στο Μαϊάμι με άλλα δέκα ένα άλλο – με θέα την θάλασσα. Και είναι συνεταίρος με τον ράπερ Jay Z – αγαπημένο του Ομπάμα παρεμπιπτόντως- σε εταιρεία μηχανημάτων γυμναστικής. 

Μέχρι σήμερα έχει εισπράξει περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια από τα τουρνουά τένις. Τα περισσότερα από όλους τους συναδέλφους του δηλαδή. Στα μικρά και άσημα τουρνουά χρεώνει ως «τέλος εμφάνισης» 900.000 δολάρια. Κι αν έπαιρνε το Australian Οpen –  όπως τα έχει καταφέρει άλλες 9 φορές – θα εισέπραττε στο τέλος Ιανουαρίου άλλα 5 εκατομμύρια δολάρια. Πολλά; Μα τόσα παίρνει κάθε χρόνο για να φοράει κάποια συγκεκριμένα αθλητικά παπούτσια. Και 9 για να παίζει με μια συγκεκριμένη ρακέτα. Και άλλα 9 για μια μπλούζα. Για εκατομμύρια μιλάμε. Για να μην σας πω για το αμάξι που οδηγεί, για το ρολόι που φοράει, για τα εκτυπωτικά μελάνια (!) που χρησιμοποιεί και για το δικό του αεροπλάνο.

Όλα αυτά δικαίως κερδισμένα βέβαια σε ένα κόσμο που η επιτυχία σε κάποια αθλήματα συνεπάγεται χρυσό. Γιατί επιμένω στα λεφτά; Γιατί δεν πιστεύω ότι η δόξα μόνη της είναι αυτό που τρελαίνει τους ανθρώπους. Το φωτοστέφανο – που νομίζεις ότι φοράς – θέλει και ζητωκραυγές και εκατομμύρια μαζί. Αν ο Νόλε ήταν αθλητής του τριπλούν ή των κρίκων, δεν θα σκεφτόταν ποτέ να πάει κόντρα στους κανόνες ενός κράτους. Για να μην σας πω τι τύχη θα είχε ένας Βαλκάνιος που θα έφτανε χωρίς εμβόλιο στην Αυστραλία.

Όμως όταν η δόξα σε κάνει Θεό στα μάτια ενός λαού και το χρήμα σε κάνει να ίπτασαι πάνω από ανάγκες και επιθυμίες, τότε η άρνηση των κανόνων όχι μόνο μοιάζει επιτρεπτή αλλά είναι και αυτή που επιβεβαιώνει την θεότητά σου.

Δείτε την συμπεριφορά των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στο τελευταίο δράμα του. Η «tennis Australia» – για να μην ξεχνιόμαστε – είπε «ότι πεις εσύ αφεντικό»! Ε, δεν το είπε ακριβώς έτσι αλλά ένα «ανοίξαμε και σας περιμένουμε», το είπε. Ο πατέρας του κάλεσε «όλο τον ελεύθερο κόσμο να ξεσηκωθεί»! Ο Πατριάρχης Σερβίας είπε ότι «εκατομμύρια ορθόδοξοι Σέρβοι προσεύχονται για σένα»! Και ο Πρόεδρος της Σερβίας το τερμάτισε: «Ζητήσαμε να μην διαμένει ο Τζόκοβιτς στο κακόφημο ξενοδοχείο παράνομων μεταναστών»! Κακόφημο το «The Park», αν κοιτάξεις το Tripadvisor, δεν το λες αλλά ας το προσπεράσουμε. Και επειδή ποτέ δεν πρέπει να αφήνουμε την πραγματικότητα να νικάει μια ωραία ιστορία συνομωσίας, ο λαϊκιστής Βούτσιτς, συνέχισε: «Όποιον δεν μπορείτε να νικήσετε στο γήπεδο, προσπαθείτε, με διάφορους τρόπους, να τον εμποδίσετε να συμμετάσχει». Στη Σερβία σημειωτέων έχει εμβολιαστεί το 47% του πληθυσμού, στην Αυστραλία το 90%!

Γιατί όμως ο Νόλε μεταμφιέζεται σε βαλκάνιο άξεστο αρνητή; Δεν κατανοεί ότι έτσι αποχαιρετά τους πολλούς και δένεται με αλυσίδες με λίγους; «Όχι» είναι η απάντηση. Η έπαρση του υπεραθλητή καταλήγει σε τύφλωση – βοηθούντος και ενός οπισθοδρομικού «yes man» περίγυρου. Η «κατανόηση» δε που επιδεικνύουν οι ασκούντες εξουσία απέναντι στις «ιδιοτροπίες» των «πλουσίων», γεννά συνεχώς νέα πεδία «ανυπακοής». Όταν οι άτεγκτοι κατά τα άλλα Ιάπωνες επέτρεψαν στον Τζόκο να μην εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες στο Τόκιο, γιατί να μην πιστέψει ο ίδιος ότι οι «επαρχιώτες Αυστραλοί» θα του στρώσουν κόκκινα χαλιά;

Το να ζούμε όμως, όλοι καλά, σε μια κοινωνία «διαφορετικών» – αν δεχθούμε ότι αυτός είναι ο ορισμός της ανεκτικότητας – αυτή η διαφορετικότητα δεν μπορεί να περιλαμβάνει τους αρνητές της πραγματικότητας. Γιαυτό κατανοώ το ξέσπασμα του Μακρόν που θέλει να την «σπάσει άγρια» τους αρνητές και τις κοφτές αποφάσεις του Ντράγκι που δεν παζαρεύει τις προτάσεις των επιστημόνων του. Και οι δύο σώζουν ό,τι μπορεί να σωθεί από την τιμή της Ευρώπης που μαρμάρωσε με το πρώτο κύμα της πανδημίας και δεν λέει να συνέλθει ακόμη. Και δεν συστήνει ακόμη και τώρα στα κράτη μέλη τον υποχρεωτικό εμβολιασμό τουλάχιστον όλων αυτών που είναι σε συνεχή επαφή με τους πολίτες: υγειονομικούς, παπάδες, αστυνομικούς, εστιάτορες, γκαρσόνια, εκπαιδευτικούς, μεταφορείς…

Η υποχρεωτικότητα – το έχω ξαναγράψει – θα απάλλασσε από το άγχος τους δειλούς και αναποφάσιστους. Θα υπερασπιζόταν την ομάδα έναντι του ατόμου και θα διαχώριζε τους ψυχάκηδες των πολιτικών, κοινωνικών και θρησκευτικών άκρων με τους… παραστρατισμένους Νόλε (διάσημους αλλά και άσημους). Αν και βέβαια κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο ίδιος και η γυναίκα του, δεν είναι απλώς αρνητές των εμβολίων αλλά είναι ψεκασμένοι κατ’ εξακολούθηση. Έχουν λέει συμμετάσχει μέχρι και στις «νυχτερινές συνάξεις των πυραμίδων». Προσκυνηματικές συναντήσεις σε λόφους κοντά στο Σαράγεβο που κάποτε ήταν «πυραμίδες» (!) και ως εκ τούτου έχουν θεραπευτική (!) ενέργεια!

Αλλά και έτσι να είναι, μην μου το πείτε. Μην τα γκρεμίσουμε όλα μονομιάς.

Αν και για κάθε αστέρι που πέφτει, ένα άλλο ανάβει. Ο Στέφανος – που κάποτε έλεγε ότι το ανοσοποιητικό των αθλητών δεν φοβάται τον κορονοϊό – είναι πλέον εμβολιασμένος στα αποδυτήρια του Australian Open! «Ακολούθησα ό,τι ήταν απαραίτητο για να είμαι Αυστραλία» ανέφερε σεμνά.

Ακούστε εδώ το podcast: 

Όλα τα podcast του Σταύρου Θεοδωράκη μπορείτε να τα ακούσετε στο pod.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή