Wοmen: «Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ισοδυναμεί με θάνατο αγαπημένου προσώπου»

Wοmen: «Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια ισοδυναμεί με θάνατο αγαπημένου προσώπου»

Τι είναι η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται; Τι έδειξε ελληνική έρευνα σε δείγμα 100 γυναικών. Μιλούν για το θέμα η καθηγήτρια Σοφία Καλανταρίδου και η μαία Σπυριδούλα Νεοφύτου

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια είναι μια διαταραχή που πλήττει, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μία γυναίκα στις 100 κάτω των 40 και μία γυναίκα στις 1.000 κάτω των 30 ετών.

Αν και δεν είναι πολύ διαδεδομένη ως πάθηση, οι παρενέργειες που προκαλεί είναι βασανιστικές για πολλές γυναίκες, ενώ περιορίζει κατά πολύ την πιθανότητά τους να αποκτήσουν παιδί με δικό τους ωάριο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι στις περισσότερες περιπτώσεις χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι να γίνει η διάγνωση.

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις είναι επίσης πολύ σημαντικές και πολλές γυναίκες ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι βυθίζονται στο πένθος όπως όταν χάνουν ένα δικό τους πρόσωπο. 

Στο πρώτο επεισόδιο για το θέμα αυτό -το δεύτερο θα ακολουθήσει την επόμενη Τετάρτη- συζητάμε με την καθηγήτρια Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Στείρωσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Σοφία Καλανταρίδου και με τη μαία και προϊσταμένη της Β’ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής στο «Αρεταίειο», Σπυριδούλα Νεοφύτου, που «έτρεξε» την έρευνα σε δείγμα 100 γυναικών, για τις ψυχολογικές συνέπειες της ασθένειας.

Αν έχετε ιδέες και απόψεις που θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας αναζητήστε την ομάδα μας στο Viber με την ονομασία “W♀men the podcast”.

Από τη Θεοδώρα Βασιλοπούλου

Επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή