Women: Η επιστήμονας που ερευνά τα μυστήρια του εγκεφάλου

Women: Η επιστήμονας που ερευνά τα μυστήρια του εγκεφάλου

Συζητάμε με την Παναγιώτα Ποϊράζη, μια εκ των βασικών ομιλητών στο «Athens Science Festival», για τον ρόλο των δενδριτών στη μάθηση και τη μνήμη

Οι δενδρίτες του εγκεφάλου λειτουργούν σαν μικρές υπολογιστικές μονάδες και είναι σημαντικοί τόσο για την ικανότητά τους να επεξεργάζονται πληροφορίες, όσο και επειδή φιλοξενούν όλους τους μηχανισμούς μνήμης και μάθησης που υπάρχουν στον εγκέφαλο. Οταν αλλοιώνονται οι δενδρίτες, όπως για παράδειγμα εξαιτίας νευροεκφυλιστικών ασθενειών ή λόγω της φυσιολογικής γήρανσης, τότε έχουμε πολύ σημαντική έκπτωση μνήμης και μάθησης. 

Η Παναγιώτα Ποϊράζη, η οποία είναι διευθύντρια ερευνών και ηγείται του εργαστηρίου «Δενδρίτες» στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, μάς μιλάει για την αξία τους και την έρευνα που υλοποιείται από την ίδια και την ομάδα της.

Συζητάμε επίσης για το εάν μπορεί ένας τεχνητός εγκέφαλος να νικήσει έναν βιολογικό και αν είναι εφικτό εμπνεόμενοι από τον ανθρώπινο εγκέφαλο να σχεδιάσουμε τεχνητή νοημοσύνη που να μην καταστρέφει τον πλανήτη, ένα θέμα που θα αναλύσει και στην ομιλία της στο Athens Science Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 21 Απριλίου στην Τεχνόπολη. 

Γίνετε κι εσείς μέλος της ομάδας μας. Αναζητήστε στο Viber το «W♀men the podcast».

Δημοσιογραφική επιμέλεια – Παρουσίαση: Θεοδώρα Βασιλοπούλου 

Επιμέλεια παραγωγής – Επεξεργασία ήχου: Urbi Productions

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή