Η επιστροφή των Ταλιμπάν

η-επιστροφή-των-ταλιμπάν-561469114

Λίγες ημέρες προτού συμπληρωθούν 20 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν, που είχαν προσφέρει άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν, επανήλθαν στην εξουσία κατακτώντας όλα τα αστικά κέντρα μέσα σε λίγα μόνο εικοσιτετράωρα.

Ωστόσο, μέσα από συνεντεύξεις με ηγέτες των Ταλιμπάν, Αφγανούς πολιτικούς, διπλωμάτες και άλλους παρατηρητές, εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Ταλιμπάν είχαν θέσει τις βάσεις για τη νίκη τους πολύ καιρό πριν.

Προετοιμαζόμενοι να δώσουν σκληρή μάχη για να αναλάβουν ξανά τον έλεγχο της χώρας που διοικούσαν από το 1996 έως το 2001, οι αντάρτες δήλωναν επί μήνες ότι καλλιεργούσαν σχέσεις με χαμηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, στρατιωτικούς αξιωματούχους καθώς και με φυλάρχους.

Η ταχύτητα με την οποία κατακτούσαν εδάφη εξέπληξε ακόμη και τους Ταλιμπάν. Την περασμένη εβδομάδα, οι πόλεις έπεφταν σαν ντόμινο, ακόμη και στα βόρεια της χώρας όπου οι Ταλιμπάν είναι παραδοσιακά πιο αδύναμοι, με αποκορύφωμα την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ την Κυριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή