Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ρολόι στην κάμερα ασφαλείας που βρίσκεται εγκατεστημένη σε σπίτι στο Νταού Πεντέλης έδειχνε 4.41 μ.μ., όταν ανάμεσα στα πεύκα εμφανίστηκε ξαφνικά λευκός καπνός. Ο δυνατός άνεμος διαλύει για δευτερόλεπτα το σύννεφο και προσωρινά μοιάζει να μη συμβαίνει κάτι, μέχρι που πίσω από τη βλάστηση ξεπηδούν φλόγες.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-1

Πρόκειται για την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου, όπως προκύπτει από στιγμιότυπα του βίντεο που φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Η φωτιά, που κόστισε τη ζωή σε 96 άτομα, ξεκίνησε από ένα ξέφωτο ανάμεσα στα σπίτια του οικισμού και μέσα σε 2-3 λεπτά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ακριβές σημείο βρίσκεται ανάμεσα σε μια διώροφη κατοικία και σε μια πρόχειρη κατασκευή που παραπέμπει σε μαντρί ή κοτέτσι. Μέχρι και χθες υπήρχαν εκεί υπολείμματα από κούτσουρα που επιχείρησε να κάψει κάτοικος της περιοχής, με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχό του.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-2
Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-3
Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-4

Το μοιραίο, όπως εξελίχθηκε, απόγευμα της 23ης Ιουλίου έπνεαν στην περιοχή ισχυροί δυτικοί άνεμοι που έσπρωξαν τη φωτιά ανατολικά. Τρία – τέσσερα σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, πριν η φωτιά βγει με ταχύτητα από τον οικισμό με κατεύθυνση προς τον Νέο Βουτζά. Το σπίτι στο οποίο βρίσκονται εγκατεστημένες οι κάμερες ασφαλείας που κατέγραψαν την εκδήλωση της πιο θανατηφόρας πυρκαγιάς στα ελληνικά χρονικά, μολονότι κυκλώθηκε από τις φλόγες, δεν υπέστη ζημιές.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-5
Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-6

Το «199» της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε για την πυρκαγιά με 8 λεπτά καθυστέρηση, στις 4.49 μ.μ. και ενώ η φωτιά έχει ήδη φύγει από το Νταού. Τα περιπολικά του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού, που υπό κανονικές συνθήκες θα βρίσκονταν στην περιοχή από τις μεσημεριανές ώρες, είχαν ήδη πάρει εντολή να μετακινηθούν στη φωτιά της Κινέτας.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-7
Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-8

Τα δύο εθελοντικά οχήματα, με τα οποία είχαν αντικατασταθεί, βρίσκονταν μακριά και τα πληρώματά τους δεν εντόπισαν εγκαίρως τον καπνό, ενώ τελικά το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής ειδοποιήθηκε από εθελοντικό πυροφυλάκιο στη Ραφήνα. Αντιστοίχως, από το βίντεο που διαθέτει η «Κ», αλλά και από επίσημα στοιχεία αναφορικά με την κινητοποίηση των δυνάμεων, προκύπτει ότι οι πρώτες υδροφόρες που έσπευσαν στο μέτωπο ήταν εθελοντικών ομάδων και έφθασαν στο σημείο στις 5.15 μ.μ., 34 λεπτά μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

Εκτός ελέγχου

Περίπου την ίδια στιγμή, η ηγεσία της Πυροσβεστικής φέρεται να ενημερώνεται από τους πρώτους αξιωματικούς του σώματος που φθάνουν στο σημείο ότι η πυρκαγιά βρίσκεται εκτός ελέγχου και κατευθύνεται με μεγάλη ταχύτητα προς τον Νέο Βουτζά.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-9

Οι κάτοικοι του Νταού και κυρίως όσων τα σπίτια «βλέπουν» στο ξέφωτο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά εξετάστηκαν από τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), που ερευνά τα αίτια της φωτιάς. Αρκετοί από αυτούς στις επίσημες καταθέσεις τους φέρονται να έχουν υποδείξει ως υπαίτιο τον 65χρονο γείτονά τους, που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου επιχείρησε να κάψει ξύλα μπροστά από το σπίτι του. Σε αυτό το συμπέρασμα είχαν άλλωστε καταλήξει ήδη από τις πρώτες ημέρες των ερευνών τα στελέχη της ΔΑΕΕ. Είχαν εξάλλου εντοπίσει υπολείμματα καύσης στο σημείο, καθώς και ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες κάποιος είχε προσπαθήσει αρχικά ρίχνοντας νερό και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας πλάκες να καλύψει το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Αποκλειστικό βίντεο «Κ»: Πώς ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι-10

Η δικογραφία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT