#WeEuropeans: «Το μέλλον μας στα χέρια μας»

#WeEuropeans: «Το μέλλον μας στα χέρια μας»

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος, εκατό χρόνια από τη λήξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το κίνημα CIVICO Europa, η τεχνολογική πλατφόρμα πολιτών Make.org, αλλά και προσωπικότητες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέτουν σε τροχιά μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία κινητοποίησης. Σκοπός είναι οι πολίτες, πέραν κομματικών προσανατολισμών, να αναλάβουν και πάλι την ιδιοκτησία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Πρόκειται για την εκστρατεία #WeEuropeans.

Στις 22 Μαρτίου 2019 θα διεξαχθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εστία των πολιτών της Ενωσης, η μεγάλη συνέλευση των Eυρωπαίων πολιτών. Πολίτες κάθε κοινωνικής προέλευσης, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και της εκπαίδευσης, του πολιτισμού, των επιστημών, του επιχειρηματικού κόσμου, των συνδικάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, θα δώσουν το «παρών» σ’αυτό το διακρατικό φόρουμ με επίκεντρο το θεματολόγιο πολιτών που προέκυψε από τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα δημόσια ευρωπαϊκή διαβούλευση. Μετά την έγκρισή του, ενώπιον των παριστάμενων πολιτικών οικογενειών,το θεματολόγιο θα παρουσιαστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσω μιας ευρείας εκστρατείας κινητοποίησης. Στη συνέχεια, θα υποβληθεί στους υποψηφίους των ευρωεκλογών, όπως και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που θα συμμετάσχουν στις 9 Mαΐου 2019 στο Sibiu της Ρουμανίας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο με θέμα το μέλλον της Ενωσης. Οι πολιτικοί ηγέτες θα κληθούν έτσι να απαντήσουν στις κοινές ανησυχίες των συμπολιτών μας κι ενδεχομένως να τις συμπεριλάβουν στα προεκλογικά τους προγράμματα.

Μια τέτοια πρωτοβουλία αποτελεί τη μόνη ευρεία συμμετοχική μέθοδο που διαθέτουμε για μια εκ βάθρων δημοκρατική ανανέωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, του μεγαλύτερου δημοκρατικού εγχειρήματος της εποχής μας.

Μετά τις κάθε είδους κρίσεις, οι πολίτες της Ενωσης έχουν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, τις μεγαλύτερες προσδοκίες έναντι της Ευρώπης. Απαιτούν μια Ενωση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, που να επηρεάζει απτά και θετικά τη ζωή τους. Πιστεύουν ότι, για ν’ αντιμετωπιστούν οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, αυτές που κανένα κράτος δεν μπορεί ν’ αντιπαλέψει μόνο του, είναι απαραίτητες λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιθυμούμε μια Ευρώπη που να μας προστατεύει, που να προασπίζεται τις αξίες και τα συμφέροντά μας στην παγκόσμια σκηνή. Μια Ευρώπη που να ηγείται της πάλης κατά της κλιματικής αλλαγής, να πρωταγωνιστεί στον αγώνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη, να θέτει την ψηφιακή καινοτομία στην υπηρεσία των πολιτών. Μια Ευρώπη με κοινή, αξιοπρεπή μεταναστευτική πολιτική που να εγγυάται την ασφάλεια των συνόρων μας. Μια Ευρώπη υπέρμαχο της ειρήνης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της οικονομικής ευημερίας.

Ενότητα

Οι πολίτες σήμερα επιθυμούν μεγαλύτερη ενότητα και αποτελεσματικότητα. Παρ’ όλα αυτά, αμφισβητούν την ικανότητα και το πολιτικό θάρρος των κρατών της Ευρώπης όσον αφορά τη συνέχιση της κοινής μας πορείας και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα ανέφελο μέλλον για όλους. Εχουν την αίσθηση ότι δεν είναι πλέον αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον τους, ότι η Ιστορία γράφεται πλέον ερήμην τους σ’ έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο που τους φοβίζει.

Παντού οι κρίσεις οδηγούν σε εθνική αναδίπλωση και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, το ιστορικό υπόβαθρο της Ενωσής μας, κλυδωνίζεται επικίνδυνα. Και είναι ακριβώς τώρα που έχουμε περισσότερο ανάγκη από κοινές δράσεις, καθώς η εμπιστοσύνη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταρρέει.

Κι αυτή η αμφισβήτηση συνδαυλίζεται από τη σιωπή των πολιτικών αρχηγών και την έλλειψη κοινού οράματος, τις ψευδείς ειδήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, τις εξτρεμιστικές δυνάμεις που κατακλύζουν τα ΜΜΕ και που –συχνά υποστηριζόμενες από έξωθεν ακτιβιστές– φέρνουν σε αντιπαράθεση πολίτες και λαούς.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο προδιαγράφονται διαφορετικές από πριν. Μας αναγκάζουν να κοιτάξουμε κατάματα την αλήθεια και να αναλάβουμε μια άνευ προηγουμένου δημοκρατική κινητοποίηση. Να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να εμφυσήσουμε νέα πνοή σ’ αυτή την Ενωση που μας ανήκει, αλλά που τόσο συχνά συρρικνώνεται σε συνώνυμο μιας τεχνοκρατίας, δέσμιας της διακυβερνητικής μεθόδου.

Εμείς οι Ευρωπαίοι, πολίτες της Ενωσης, απ’ όπου κι αν καταγόμαστε, ό,τι κι αν πρεσβεύουμε, πιστεύουμε ακράδαντα πως η Ευρώπη είμαστε εμείς, εμείς την οικοδομούμε. Κι αυτό είναι που πρέπει σήμερα να κάνουμε τον κόσμο να ξαναθυμηθεί.

Καλούμε λοιπόν όλους τους Eυρωπαίους πολίτες να ενωθούν μαζί μας για να προσθέσουμε, όλοι μαζί, μια νέα σελίδα, αισιόδοξη και δημοκρατική, στη συναρπαστική κοινή μας ιστορία. Για να αναγκάσουμε τους εκπροσώπους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πασχίσουν να βρουν λύσεις ανάλογες με τη σοβαρότητα των προκλήσεων. Για να μας γνωρίσετε καλύτερα, βρείτε μας, σήμερα κιόλας, στην πλατφόρμα WeEuropeans.eu με την ετικέτα συζήτησης #WeEuropeans.

Το κίνημα πολιτών που φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ξεπερνά οποιαδήποτε κομματικά στεγανά κι εθνικούς φραγμούς. Χρειαζόμαστε όλους σας και τον καθένα χωριστά για να στηρίξουμε, χέρι με χέρι, τον δίκαιο τούτο αγώνα.

Ευρωπαίοι, ας ξαναπάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας!

Υπογράφοντες

Το άρθρο #WeEuropeans υπογράφουν, μεταξύ άλλων: Πέτρος Θέμελης (EL) καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, Διευθυντής του Massene Project, Κώστας Γαβράς (EL), σκηνοθέτης και παραγωγός, Σταύρος Μπένος (EL), Πρόεδρος της κίνησης πολιτών «ΔΙΑΖΩΜΑ» Guillaume Klossa  (FR), πρόεδρος CIVICO Europa, Axel Dauchez (FR), ιδρυτής Make.org, Alberto Alemanno  (IT), καθηγητής Νομικής, Laszlo Andor  (HU), οικονομολόγος, πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Massimo Cacciari (IT), φιλόσοφος, πρώην δήμαρχος Βενετίας, Daniel Cohn-Bendit  (FR/DE), πρώην πρόεδρος ομάδας Πρασίνων Ευρωβουλής, Γιώργος Ντάσης  (GR), πρώην πρόεδρος European Economic and Social Committee, Isabelle Durant (BE), πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αναπληρώτρια γενική γραμματέας UNCTAD, Michele Fiorillo  (IT), Cynthia Fleury (FR), φιλόσοφος και ψυχαναλύτρια, Markus Gabriel (DE), φιλόσοφος, Christophe Galfard (FR), αστροφυσικός, συγγραφέας, Roman Goupil (FR), σκηνοθέτης, Aart de Geus (DE), πρόεδρος ιδρύματος Bertelsmann, Felipe Gonzalez (ES), πρώην πρωθυπουργός, Sandro Gozi  (IT), πρώην ΥΠΕΞ, Danuta Hübner  (PL), πρώην επίτροπος, πρόεδρος Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων Ευρωκοινοβουλίου, Alain Juppé (FR), πρώην πρωθυπουργός, δήμαρχος του Μπορντό, Axel Kahn (FR), γενετιστής, Eduardo Lourenço (PT), φιλόσοφος, Christophe Leclercq  (FR), Ian McEwan (UK), συγγραφέας, σεναριογράφος, Robert Menasse (AT), συγγραφέας, Jöelle Milquet (BE), πρώην πρωθυπουργός, Aλεξάνδρα Μητσοτάκη (GR), πρόεδρος ActionAid Hellas, Ferdinando Nelli Feroci  (IT), πρώην πρέσβης και Ευρωπαίος επίτροπος, Sofi Oksanen  (FI), συγγραφέας, Guilherme d’ Oliveira Martins (PT), διευθυντής ίδρυμα Gulbenkian, πρώην υπουργός, Erik Orsenna  (FR), συγγραφέας, Rossen Plevneliev  (BG), πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας, Jean Quatremer  (FR), δημοσιογράφος, Maria Joao Rodrigues (PT), αντιπρόεδρος ομάδας Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Ευρωβουλή, Robin Rivaton  (FR), συγγραφέας, Petre Roman  (RO), πρώην πρωθυπουργός, Taavi Roivas  (EST), πρώην πρωθυπουργός, Fernando Savater (ES), φιλόσοφος, Roberto Saviano (IT), συγγραφέας, Nicolas Schmit  (LU), υπουργός Εργασίας και Μετανάστευσης, Gesine Schwan (DE), πρόεδρος ινστιτούτου Humboldt-Viadrina, Philippe Starck, σχεδιαστής, Farid Tabarki (NL) Studio Zeitgeist, Guy Verhofstadt  (BE), πρόεδρος ομάδας ALDE στην Ευρωβουλή, Vaira Vike Freiberga (LAT), πρώην πρόεδρος Δημοκρατίας, Nicolas Vignolles (FR), πρώην υπουργός Πολιτισμού, Luca Visentini (IT), γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, Sasha Waltz  (DE), χορεύτρια και χορογράφος, Wim Wenders  (DE), σκηνοθέτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή