ΚΟΣΜΟΣ

Κύπριος ΥΠΕΞ: Ξεκάθαρο το μήνυμα των ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Κύπριος ΥΠΕΞ: Ξεκάθαρο το μήνυμα των ΗΠΑ για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ

Οι ΗΠΑ στέλνουν, για πρώτη φορά με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, το μήνυμα σε σχέση με την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΑΟΖ της, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Γουές Μίτσελ, στην «Καθημερινή».

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε επίσης ότι «τα όσα αναφέρει με λεπτομέρεια ο κ. Μίτσελ αντικατοπτρίζουν και τις συζητήσεις, που είχα πρόσφατα στην Ουάσινγκτον για το πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τις διμερείς σχέσεις τους με την Κυπριακή Δημοκρατία».

Είναι σημαντικό, συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ότι «πλέον δεν προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τις εξελίξεις στο Κυπριακό ή τις σχέσεις του με την Τουρκία, και εργαζόμαστε μαζί στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, η οποία δεν στρέφεται ενάντια σε κανένα τρίτο κράτος σε θέματα που θεωρούμε ότι η συνεργασία μας μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και γενικότερα και πιο συγκεκριμένα στις διμερείς μας σχέσεις».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε παράλληλα ότι «ήταν ξεκάθαρη η τοποθέτηση ότι η θέση της Τουρκίας είναι μια θέση, που γίνεται αποδεκτή μόνο από την Τουρκία και κανέναν άλλο».

Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός « η δική μας ευθύνη είναι να προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες και αυτό κάνουμε και συνεχίζουμε να κάνουμε έτσι ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ