ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Το υπουργικό συμβούλιο συζητά το θέμα των προετοιμασιών για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Brexit: Το υπουργικό συμβούλιο συζητά το θέμα των προετοιμασιών για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο πριν από τα Χριστούγεννα πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστεί κατά πόσο η βρετανική κυβέρνηση θα επιταχύνει τις προετοιμασίες για μία έξοδο χωρίς συμφωνία.

Οι υπουργοί έχουν ήδη λάβει ενημερώσεις για τα σχέδια μιας μη συμφωνίας, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αρκετές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους αυτού του ενδεχόμενου, τόσο από το υπουργείο Εσωτερικών για την ασφάλεια, όσο επίσης από το υπουργείο Οικονομικών για τα δημοσιονομικά, αλλά και από τους κλάδους των τροφίμων και των φαρμάκων για τις προμήθειες.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες «Daily Telegraph» και «Independent», τα σχέδια προετοιμασίας για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα χρηματοδοτηθούν με περίπου δύο δισεκατομμύρια λίρες. Όπως αναφέρουν, εκπρόσωπος της Τ.Μέι δήλωσε ότι σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση για το πώς θα διανεμηθεί η χρηματοδότηση αυτή των δύο δισεκ. από το υπουργείο Οικονομικών. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Μάτ Χάνκοκ, έχει ενεργοποιήσει τα σχέδια μη συμφωνίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι για ελλείψεις βασικών φαρμάκων, εξαιτίας των καθυστερήσεων στα σύνορα.

Πολλοί βουλευτές αντιτίθενται στο ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία και μία διακομματική ομάδα 60 βουλευτών έστειλε επιστολή στην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η κατάληξη αυτή θα προκαλούσε οικονομική ζημία.

Στο μεταξύ, μία ομάδα 53 κορυφαίων επιχειρηματιών προέτρεψαν την πρωθυπουργό να θέσει την απόφαση για τη συμφωνία της στη βούληση του βρετανικού λαού, μέσα από δημοψήφισμα, σε περίπτωση που –όπως αναμένεται– το κοινοβούλιο την απορρίψει στην επερχόμενη ψηφοφορία του Ιανουαρίου. Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Ρίτσαρντ Σάικς, πρόεδρος του ιατρικού τραστ Imperial College Healthcare, o Μάικλ Ράικ, πρώην πρόεδρος της BT, ο Μάικλ Έιβις, ιδρυτής του μουσικού φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, ο 'Αλεξ Τσέστερμαν της μηχανής αναζήτησης ιδιοκτησιών Zoopla και ο 'Αρνοντ Μασενετ, συνιδρυτής των καταστημάτων μόδας Net – a – Porter. «Εάν το κοινοβούλιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιοδήποτε είδος Brexit επειγόντως, εμείς, ως επιχειρηματίες, καλούμε την πρωθυπουργό να πάει τη συμφωνία της στον βρετανικό λαό» γράφουν στην επιστολή τους.

Χθες το βράδυ, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν κατέθεσε πρόταση μομφής στο πρόσωπο της Τερέζα Μέι, και κάλεσε τους βουλευτές να εκφράσουν τη δυσπιστία τους στην πρωθυπουργό. Στελέχη της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή «ανόητα πολιτικά παιχνίδια», προκαλώντας έτσι πίεση τον Τζέρεμι Κόρμπιν να προχωρήσει σε μία επιπλέον κίνηση για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης συνολικά, κάτι που εάν επιτύχει μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές. Πάντως, η Τερέζα Μέι, δεν σκοπεύει μέχρι στιγμής να δώσει χρόνο για να συζητηθεί η πρόταση μομφής των Εργατικών, ενώ χθες στο κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία για τη συμφωνία της για την αποχώρηση θα γίνει την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ