Νέες τουρκικές πιέσεις στις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν

Νέες τουρκικές πιέσεις στις ΗΠΑ για τον Γκιουλέν

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές αρχές έχουν αρχίσει να παίρνουν στα σοβαρά τις τουρκικές καταγγελίες εναντίον του Φετουλάχ Γκιουλέν και των οπαδών του. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να δώσει από το βήμα του τουρκικού Κοινοβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαίωση των ισχυρισμών του από την αμερικανική πλευρά.

«Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη σοβαρές έρευνες του FBI εναντίον του δικτύου Γκιουλέν σε 15 αμερικανικές πολιτείες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. «Ξεκίνησαν μάλιστα συλλήψεις σε ορισμένες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Νιου Τζέρσεϊ», προσέθεσε ο Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την αληθινή φύση του δικτύου Γκιουλέν».

Η Αγκυρα κατηγορεί τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα, ο οποίος ζει εδώ και χρόνια στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016 και ζητάει την έκδοσή του στην Τουρκία. Την Κυριακή, ο Τσαβούσογλου είχε ισχυριστεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε θετικός έναντι αυτού του αιτήματος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ταγίπ Ερντογάν, στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του G20, στο Μπουένος Αϊρες. Ωστόσο, το βράδυ της Δευτέρας, ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε υποσχέσεις στον Τούρκο ομόλογό του επί του θέματος. «Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο Ερντογάν στο G20, ο πρόεδρος (Τραμπ) δεν δεσμεύθηκε για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν», δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι προσπάθησε να κατευνάσει τις τουρκικές ανησυχίες για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κορμός των οποίων είναι η κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ατλαντικό Συμβούλιο, ένα αμερικανικό think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Τζέφρι δήλωσε χθες ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους μαχητές είναι «προσωρινή» και έχει ως μόνο στόχο την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. «Δεν έχουμε μόνιμες σχέσεις με μη κρατικές οντότητες», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση, παρακλάδι του αποσχιστικού ΡΚΚ.

Στη Γενεύη

Στο μεταξύ, συναντήθηκαν χθες στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ, σε μια κρίσιμη φάση της τριμερούς πρωτοβουλίας τους για ειρήνευση στη Συρία. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων, στις οποίες παρευρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, ήταν ο σχηματισμός της επιτροπής που θα αναλάβει να συντάξει το νέο συριακό σύνταγμα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για πολιτική επίλυση της κρίσης, που διαρκεί σχεδόν οκτώ χρόνια.

Μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, ο Σεργκέι Λαβρόφ διάβασε στους δημοσιογράφους κοινή δήλωση των τριών, στην οποία γίνεται λόγος για σύγκληση της επιτροπής σύνταξης του συντάγματος στις αρχές του επόμενου χρόνου. Η επιτροπή προβλέπεται να έχει 150 μέλη, εκ των οποίων μέχρι χθες είχαν οριστικοποιηθεί τα 100 (50 από την πλευρά της κυβέρνησης Ασαντ και ισάριθμα από την πλευρά της αντιπολίτευσης). Δεν ήταν σαφές μέχρι χθες το βράδυ αν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών είχαν συμφωνήσει για τα εναπομείναντα 50 μέλη, τα οποία υποτίθεται ότι θα είναι αμοιβαία αποδεκτοί εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών. Πάντως, ο Στάφαν ντε Μιστούρα απέφυγε να εμφανισθεί μαζί με τους τρεις υπουργούς στη συνέντευξη Τύπου και έκανε χωριστά δηλώσεις, όπου τόνισε ότι «απομένει ακόμη ένα μίλι να διανύσουμε» μέχρι την εκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας για το Συριακό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT