Απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία ανακοίνωσε ο Τραμπ

Απόσυρση των στρατευμάτων από τη Συρία ανακοίνωσε ο Τραμπ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πλήρη απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία ανήγγειλε αιφνιδιαστικά χθες ο πρόεδρος Τραμπ. Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε: «Νικήσαμε το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που ήταν ο μόνος λόγος της παρουσίας μας στην περιοχή». Tο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι η απόφαση είναι αποτέλεσμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προ ημερών ο Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ο,τι ακολούθησε είναι η εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε σε αυτό το τηλεφώνημα», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Η απόσυρση των τελευταίων περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή αλλά και να ευνοήσει τα σχέδια Ερντογάν, που έχει προαναγγείλει εισβολή με στόχο τους Κούρδους του YPG στη βορειοανατολική Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέφρασε έως την τελευταία στιγμή αντιρρήσεις για την αποχώρηση, καθώς εκτιμά αφενός ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης του ISIS και αφετέρου ότι θα ερμηνευθεί ως «προδοσία» από τους Κούρδους σύμμαχους των ΗΠΑ, που θα μείνουν απροστάτευτοι έναντι της Αγκυρας.

Τη διαφωνία του με την πρωτοβουλία του προέδρου Τραμπ εξέφρασε χθες και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, λέγοντας: «Μια αμερικανική αναχώρηση αυτή τη χρονική στιγμή θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το ISIS, το Ιράν, τον πρόεδρο Ασαντ και τη Ρωσία».

Ακόμη και μια πλήρης αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία θα αφήσει ανέπαφη τη στρατιωτική δύναμη 5.200 ανδρών, που επιχειρεί από την άλλη πλευρά των συνόρων, στο Ιράκ. «Εάν αποχωρήσουμε, τότε ποιος θα καλύψει το κενό; Η χρονική συγκυρία της προεδρικής ανακοίνωσης δεν είναι εύκολο να ερμηνευθεί», είπε ο ειδικός για τη Συρία Αντριου Τέιμπλερ στο Washington Institute for Near East Policy.

Το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, η κωμόπολη Χατζίν, αναμένεται να πέσει στα χέρια των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ δυνάμεων του SDF, που αποτελείται από Αραβες και Κούρδους μαχητές. Στις αρχές Δεκεμβρίου, όμως, ο Αμερικανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Ντάνφορθ, είχε προειδοποιήσει για κίνδυνο επανεμφάνισης του ISIS.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή