Αλαλούμ στους ποδηλατοδρόμους της Ολλανδίας

Αλαλούμ στους ποδηλατοδρόμους της Ολλανδίας

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κατακόρυφη αύξηση στα σκουτεράκια, στα ηλεκτρικά ποδήλατα, στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στα χόβερμπορντ στην Ολλανδία και η πολυπλοκότητα των κανόνων χρήσης τους καθιστούν αδύνατη τη διαφύλαξη των ποδηλατοδρόμων, όπως προειδοποίησε ο αρχηγός της αστυνομίας. Το Αμστερνταμ, η Χάγη, η Ουτρέχτη και το Ρότερνταμ σπεύδουν να θεσπίσουν νόμους σχετικά με το ποια οχήματα επιτρέπονται στις λωρίδες κυκλοφορίας, κάνοντας τους πάντες να μπερδευτούν. Την Τρίτη, το Αμστερνταμ ανακοίνωσε ότι τα βραδύτερα ηλεκτρικά ποδήλατα θα απαγορευτούν από τους ποδηλατοδρόμους από τον Απρίλιο.

Η Ουτρέχτη σχεδιάζει να εφαρμόσει σχετική απαγόρευση από του χρόνου. Ωστόσο, τα αυτοκίνητα Biro, που είναι τετράτροχα διθέσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία πιάνουν ταχύτητες μέχρι 20 χλμ./ώρα, μπορούν ακόμα να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Αυτή η έκρηξη κάθε είδους οχήματος στους ολλανδικούς δρόμους θεωρείται απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Το 2017, για πρώτη φορά, ο αριθμός των θανάτων στην Ολλανδία ήταν υψηλότερος για τους ποδηλάτες συγκριτικά με τους επιβαίνοντες στα οχήματα. Η Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι σκοτώθηκαν 57 οδηγοί ηλεκτρικών ποδηλάτων. Ο αριθμός είναι υψηλότερος κατά 17 θανάτους σε σχέση με το 2016.

«Είναι αδύνατο για την αστυνομία να διατηρήσει την τάξη», επισημαίνει ο Γκέριτ βαν ντε Καμπ της ένωσης Ολλανδών αστυνομικών. «Διερωτώμαι κατά πόσον και οι ίδιοι οι πολίτες γνωρίζουν την κατάσταση της κυκλοφοριακής κίνησης. Ακόμα και οι αστυνομικοί πολύ συχνά την αγνοούν. Είναι μια απολύτως ασαφής κατάσταση».

Οι ποδηλατόδρομοι στις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας βρίθουν οχημάτων τα τελευταία χρόνια και γίνεται πραγματικά το αδιαχώρητο κατά τις ώρες αιχμής, καθώς το νούμερο των οχημάτων που κινούνται σε αυτούς αυξήθηκε σημαντικά. Κατά την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των μοτοποδηλάτων διπλασιάστηκε και έφθασε τις 720.000.

Στις 8 Απριλίου 2019, τα μοτοποδήλατα δεν θα μπορούν να κινούνται στους ποδηλατοδρόμους στο δαχτυλίδι Α10 του Αμστερνταμ. Στη συνέχεια, και η Ουτρέχτη πρόκειται να εφαρμόσει ανάλογο μέτρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή