«Παγίδα ψύχους» στον Αρη

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και ο Αρης έχει συγχρονιστεί με το πνεύμα των γιορτών, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), που έδωσε στη δημοσιότητα μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός αρειανού κρατήρα με πάγο στο εσωτερικό του, ο οποίος δείχνει σαν να είναι γεμάτος με φρέσκο και απάτητο χιόνι, έτοιμο να υποδεχθεί τους χριστουγεννιάτικους εκδρομείς για σκι!

Πρόκειται για τον μεγάλο και βαθύ κρατήρα Κορόλεφ (φέρει το όνομα του «πατέρα» της σοβιετικής αεροδιαστημικής τεχνολογίας Σεργκέι Κορόλεφ), διαμέτρου 82 χιλιομέτρων, κοντά στον βόρειο πόλο του Αρη. Στο εσωτερικό του κρατήρα έχει συσσωρευτεί πάγος διαμέτρου 60 χιλιομέτρων και πάχους 1,8 χιλιομέτρων. Ο πάγος είναι μόνιμος στον κρατήρα, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «παγίδα ψύχους», επειδή παγιδεύει παγωμένο αέρα και έτσι εμποδίζει το λιώσιμο των πάγων, ακόμη και στη διάρκεια του εξάμηνης διάρκειας καλοκαιριού.

Η φωτογραφία του «χιονισμένου» κρατήρα τραβήχτηκε από το ευρωπαϊκό σκάφος Mars Express, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη από το 2003. Η επεξεργασία της φωτογραφίας (πέντε επιμέρους φωτογραφίες συνενώθηκαν σε μία) έγινε από το γερμανικό αεροδιαστημικό κέντρο, το οποίο διαβεβαίωσε ότι το χρώμα του πάγου στη φωτογραφία είναι φυσικό και όχι «πειραγμένο».

Ωστόσο, η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη δεν σταματά στη φωτογραφία του χιονισμένου κρατήρα. Αυτή τη φορά η αποστολή InSight της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος (NASA) πρόκειται να γίνει πιο ενδιαφέρουσα. Ο ρομποτικός βραχίονας του διαστημικού οχήματος τοποθέτησε τον σεισμογράφο, που έχει το σχήμα κώδωνα, ακριβώς μπροστά του. Αυτό το σύνολο αισθητήρων, που αναπτύχθηκαν σε Γαλλία και Βρετανία, θα προσπαθήσει να «ακούσει» τις σεισμικές δονήσεις στον Αρη έτσι ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η εσωτερική δομή του πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το InSight προσεδαφίστηκε στον Κόκκινο Πλανήτη τον περασμένο Νοέμβριο.

Μετρητής θερμότητας

Το διαστημικό όχημα, εκτός από τον σεισμογράφο, διαθέτει και ένα μετρητή θερμότητας, που θα ταφεί βαθιά στην αρειανή επιφάνεια. Επίσης πρόκειται να πραγματοποιήσει ένα πολύ ευαίσθητο πείραμα προκειμένου να γίνει κατανοητό με ποιον τρόπο ο Αρης περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του.

Οταν αξιολογηθούν συνδυαστικά τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν από το διαστημικό όχημα, θα αποκαλύψουν τη θέση και τη φύση όλων των ορυκτών στρωμάτων κάτω από την επιφάνεια του Αρη, από τον πυρήνα μέχρι τον φλοιό. Αυτές οι πληροφορίες θα συγκριθούν στη συνέχεια με δεδομένα που έχουμε για τη Γη.

Ωστόσο, κανείς δεν είπε ότι η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη είναι εύκολη υπόθεση και η πλήρης ανάπτυξη των οργάνων του διαστημικού οχήματος μπορεί να χρειαστεί αρκετές εβδομάδες. Ο σεισμογράφος χρειάζεται να τοποθετηθεί κάτω από ένα κάλυμμα, το οποίο θα προστατεύσει τις μετρήσεις του οργάνου από τον «θόρυβο» που προκαλούν ο άνεμος και οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή