ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βάιντμαν επικρίνει τον συμβιβασμό της ΕΕ με την Ιταλία

Ο Βάιντμαν επικρίνει τον συμβιβασμό της ΕΕ με την Ιταλία

Μετά τη συμφωνία στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές συνέπειες της συμφωνίας.

«Δεν είμαι ενοχλημένος, αλλά ανησυχώ για το τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική δημοσιονομική πειθαρχία στη ζώνη του ευρώ», δήλωσε ο Βάιντμαν στην «Welt am Sonntag».

«Η αρχικά υποσχεθείσα μείωση του ελλείμματος δεν έγινε σε κάθε περίπτωση. Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να επιμείνουν σε σταθερά δημόσια οικονομικά », υποστήριξε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ιταλία διαφωνούσαν για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019 για εβδομάδες. Ο τελικός συμβιβασμός αναφέρει ότι η Ιταλία θα περιορίσει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% το επόμενο έτος. Πριν από την αλλαγή κυβέρνησης στη Ρώμη, ηΙταλία είχε υποσχεθεί μείωση στο 0,8%. Η νέα κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, στόχευσε το 2,4%. που είχε απορρίψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στο μέλλον, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για την Επιτροπή και τις άλλες κυβερνήσεις να πιέσουν για σταθερά δημόσια οικονομικά», δήλωσε ο Βάιντμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ