ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Παρατείνεται το «shutdown» μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα

ΗΠΑ: Παρατείνεται το «shutdown» μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα

Απέτυχαν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για να δοθεί τέλος στην αναστολή λειτουργίας υπηρεσιών του ομοσπονδιακού κράτους, η οποία θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι την άλλη εβδομάδα.

Έπειτα από μια ολιγόλεπτη συνεδρίαση, η Γερουσία αποφάσισε ομόφωνα να διακόψει τις εργασίες της μέχρι την Δευτέρα 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) και να επανέλθει στην εξέταση του νόμου περί του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου από τις 16:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδας).

Το αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η χρηματοδότηση του τείχους που θέλει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να εγερθεί στα νότια σύνορα της χώρας του με το Μεξικό, έχει οδηγήσει σε μερική παράλυση το ομοσπονδιακό κράτος επί 6 μέρες.

Οι θέσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων απέχουν ακόμα πάρα πολύ

Εκπρόσωπος του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, του Τσακ Σούμερ, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί απέχουν ακόμη πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις για το πώς θα αρθεί το αδιέξοδο που έχει οδηγήσει στη συνεχιζόμενη αναστολή της λειτουργίας μέρους του αμερικανικού ομοσπονδιακού κράτους.

Η δήλωση έγινε περί το τέλος της έκτης ημέρας του shutdown, για το οποίο νωρίτερα χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε την αντιπολίτευση, η οποία κατ' αυτόν επιδίδεται σε «συστηματική κωλυσιεργία» — όπως υποστήριξε μέσω Twitter — ενώ ο Λευκός Οίκος επισήμανε πως ενώ «ο πρόεδρος και η ομάδα του έμειναν τα Χριστούγεννα στην Ουάσινγκτον ελπίζοντας ότι θα διαπραγματεύονταν μια συμφωνία για να τερματιστεί η επικίνδυνη κρίση στα σύνορα, να προστατευθούν οι αμερικανικές κοινότητες και να ξανανοίξει η κυβέρνηση», απεναντίας «οι Δημοκρατικοί πήγαν σπίτια τους».

Κατά την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, το μόνο λογικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως «το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέγει να κρατάει την κυβέρνησή μας κλειστή για να προστατεύει τους παράνομους μετανάστες, αντί για τον αμερικανικό λαό».

Ο Τραμπ επιμένει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται ένα Τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να αντιμετωπίσουν το «έγκλημα μεγάλης κλίμακας». Απαιτεί κονδύλια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλυφθεί το κόστος της επόμενης φάσης της κατασκευής του. Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο λένε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνουν τίποτα τέτοιο, κάνοντας λόγο περί πολιτικών παιγνιδιών και κατασπατάλησης των χρημάτων των φορολογούμενων.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν εξαπέλυσε μέσω Twitter σφοδρή φραστική επίθεση εναντίον του προέδρου, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους. «Δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα για το shutdown της κυβέρνησης που προκάλεσε ο πρόεδρος (…). Έχει πάρει όμηρο την κυβέρνησή μας για να ικανοποιηθεί η εξωφρενική απαίτησή του να δοθούν 5 δισεκ. δολάρια για ένα τείχος στα σύνορα που θα ήταν τόσο πολυδάπανο όσο και αναποτελεσματικό».

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS