Ανεξαρτησία του γερμανικού Ισλάμ

Ανεξαρτησία του γερμανικού Ισλάμ

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ανεξαρτησία του γερμανικού Ισλάμ από τις επιρροές χωρών όπως η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία επιδιώκει η γερμανική κυβέρνηση με τα σχέδια για «φόρο υπέρ τζαμιών». Η καθολική και οι προτεσταντικές εκκλησίες στη Γερμανία ήδη συντηρούνται μέσω της φορολογίας, από πολίτες που επιλέγουν το αντίστοιχο «κουτάκι» κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής τους δήλωσης.

Η καθιέρωση του φόρου βρίσκει σύμφωνους τους κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, αλλά και μια σειρά προοδευτικών γερμανικών μουσουλμανικών οργανώσεων.

Σήμερα, τα γερμανικά τζαμιά χρηματοδοτούνται από δωρεές, πίσω από τις οποίες κρύβονται ξένες κυβερνήσεις και οργανώσεις που συχνά προωθούν τις πλέον συντηρητικές, έως και φονταμενταλιστικές εκδοχές του Ισλάμ.

«Το Ισλάμ στη Γερμανία δέχεται τεράστια επιρροή από το εξωτερικό, από ξένες χώρες», είπε στην Deutsche Welle η ιδρύτρια προοδευτικού τζαμιού στο Βερολίνο, Σεϊράν Ατές. «Οι μουσουλμάνοι της Γερμανίας πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους τη θρησκεία τους εδώ στη Γερμανία», προσέθεσε.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εκπροσώπους μουσουλμανικών χωρών με στόχο να εξασφαλιστεί διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις τζαμιών από το εξωτερικό και να εμποδιστεί η χρηματοδότηση εξτρεμιστών. Μεταξύ των χωρών από τις οποίες η Γερμανία ζήτησε πληροφορίες για τις ροές χρηματοδοτήσεων είναι η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και το Κατάρ.

Επίσης, ανησυχία υπάρχει στη γερμανική κυβέρνηση για την αυξανόμενη επιρροή της τουρκικής ισλαμικής ένωσης θρησκευτικών υποθέσεων (DITIB), που αποτελεί βραχίονα της τουρκικής κυβέρνησης και χρηματοδοτεί πολυάριθμα τζαμιά και ισλαμικά κέντρα.

Στη Γερμανία ζουν περίπου 4,5 εκατομμύρια άτομα μουσουλμανικής καταγωγής, αν και ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν ενεργά στην άσκηση της μουσουλμανικής πίστης εκτιμάται πως είναι πολύ μικρότερος.

«Η καθιέρωση της φορολογίας θα ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη χειραφέτηση του Ισλάμ στη Γερμανία από ξένα κράτη», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Τόρστεν Φράι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή