Οι Κούρδοι καλούν τον Ασαντ

Οι Κούρδοι καλούν τον Ασαντ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πυκνή ομίχλη που περιβάλλει τη βόρεια Συρία ύστερα από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων αντικατοπτρίζουν οι θεαματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μανμπίτζ, στα δυτικά του Ευφράτη.

Το Μανμπίτζ πέρασε στα χέρια της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG το 2016. Υστερα από σκληρές μάχες, οι Κούρδοι κατάφεραν να απελευθερώσουν την πόλη από τον ζυγό του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί, οι οποίοι στήριζαν τους Κούρδους στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, δημιούργησαν στρατιωτική βάση στην περιοχή. Ανήσυχη για την προέλαση των Κούρδων, η Τουρκία απειλούσε να εισβάλει στην περιοχή, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς που υποστηρίζονται από την Αγκυρα, απειλώντας μάλιστα ότι, αν χρειαστεί, δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τα αμερικανικά στρατεύματα.

Μετά την απόφαση Τραμπ για απόσυρση, οι Κούρδοι αναζήτησαν προστασία από την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και τη Μόσχα. Οπως ανακοίνωσε χθες η Ιλάμ Αχμέντ, ανώτατο στέλεχος της κουρδικής διοίκησης, η YPG κάλεσε τη Δαμασκό να στείλει στρατό στην πόλη για να αποτρέψει την τουρκική εισβολή.

Χθες το μεσημέρι, ο συριακός στρατός ανακοίνωσε ότι μονάδες του όντως εγκαταστάθηκαν στο Μανμπίτζ και ύψωσαν τη συριακή σημαία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαιρέτισε το γεγονός ως «θετικό βήμα». Διαφορετικά συναισθήματα επικρατούσαν στην Αγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε να αιφνιδιάζεται. «Γνωρίζουμε ότι το συριακό καθεστώς διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο. Δεν υπάρχει σοβαρή, πραγματική ανάπτυξη στρατευμάτων (στο Μανμπίτζ) αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος. Εσπευσε ωστόσο να προσθέσει: «Αυτές οι περιοχές ανήκουν στη Συρία. Αν οι τρομοκρατικές οργανώσεις (δηλαδή η YPG) φύγουν από την περιοχή, δεν θα έχουμε τίποτα άλλο να κάνουμε εκεί πέρα».

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες συριακών και κουρδικών μέσων, τα κυβερνητικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στα περίχωρα του Μανμπίτζ, στη διαχωριστική ζώνη ανάμεσα στους Κούρδους μαχητές, που συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη και τους Σύρους αντάρτες που υποστηρίζει η Τουρκία και ελέγχουν γειτονικές περιοχές. Η σύγχυση έγινε ακόμη πιο έντονη το απόγευμα, όταν έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ανταρτών άρχισαν να προωθούνται προς τη διαχωριστική γραμμή.

Η νέα περιπλοκή στο Μανμπίτζ ήρθε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη για σήμερα άφιξη ανωτάτου επιπέδου τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα με σκοπό την αναζήτηση κοινά αποδεκτών λύσεων στο Συριακό, ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή