Πυρά για τις γκάφες του Τραμπ στο Ιράκ

Πυρά για τις γκάφες του Τραμπ στο Ιράκ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν αποφάσιζε να επισκεφθεί, τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, αμερικανική βάση στο Ιράκ, ο Ντόναλντ Τραμπ υπολόγιζε ότι θα κλείσει τα στόματα όσων τον κατέκριναν για το γεγονός ότι στα δύο χρόνια της προεδρίας του δεν ένιωσε ποτέ την ανάγκη να συναντηθεί με Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο εσωτερικό. Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος αντιμετώπισε θύελλα επικρίσεων για τις γκάφες και τις ανακρίβειες στις οποίες, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, υπέπεσε στη σύντομη επίσκεψή του.

Μεγάλο μέρος της κριτικής εστιάζεται στην απερισκεψία του Ντόναλντ Τραμπ να εκθέσει, μέσω ανάρτησης στο Twitter, μέλη των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού (Navy Seals) που αναλαμβάνουν μυστικές επιχειρήσεις, πίσω από τις γραμμές του εχθρού. Καθώς το προεδρικό αεροσκάφος είχε εξέλθει από τον ιρακινό εναέριο χώρο, στην πτήση της επιστροφής για την Ουάσιγκτον, ο Τραμπ ανέβασε στο Twitter βίντεο από την επίσκεψή του στη βάση Αλ Ασαντ, όπου αυτός και η σύζυγός του Μελάνια πλαισιώνονται από μέλη των Navy Seals.

Το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πενταγώνου προβλέπει ότι η ταυτότητα, το όνομα και η τοποθεσία όπου έχει εγκατασταθεί κάθε μέλος των ειδικών δυνάμεων που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη παραμένουν μυστικά. «Η απερίσκεπτη αποκάλυψή τους… μπορεί να προσφέρει ουρανόπεμπτο προπαγανδιστικό δώρο στον εχθρό αν κάποιο μέλος των ειδικών δυνάμεων συλληφθεί από εχθρική κυβέρνηση ή τρομοκρατική οργάνωση. Τότε ο συλληφθείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί ποιος είναι και τι κάνει», σχολίασε ο Μάλκολμ Νάνσι, πρώην αξιωματούχος κατασκοπείας του Ναυτικού.

Κατά την ομιλία του στη βάση Αλ Ασαντ, ο Ντόναλντ Τραμπ καυχήθηκε ότι επί των ημερών του δόθηκαν οι πρώτες μισθολογικές αυξήσεις της τελευταίας δεκαετίας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Στην πραγματικότητα, οι μισθοί των στρατιωτικών αυξάνονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κάποιες φορές μάλιστα περισσότερο απ’ ό,τι στη διετία του Τραμπ.

Επικρίσεις

Εντονες επικρίσεις προκάλεσε και η ασυνήθιστη, για τα αμερικανικά δεδομένα, κομματικοποίηση της προεδρικής επίσκεψης. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δίστασε, στη διάρκεια της ομιλίας του επί ιρακινού εδάφους, να επικρίνει τους Δημοκρατικούς για την άρνησή τους να χρηματοδοτήσουν το τείχος που εννοεί να κατασκευάσει εναντίον των μεταναστών, στα σύνορα με το Μεξικό. Επιπλέον, εγκωμίασε κάποιους στρατιώτες που ξεχώριζαν σαν τη μύγα μέσα στο γάλα καθώς φορούσαν το κόκκινο καπέλο με το προεκλογικό του σύνθημα «Να Ξανακάνουμε Μεγάλη την Αμερική» μέσα σε μια θάλασσα στολών παραλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή