Αποχώρησαν οι πρώτοι 50 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία

Αποχώρησαν οι πρώτοι 50 Αμερικανοί στρατιώτες από τη Συρία

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 19 Δεκεμβρίου,  ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αποσύρει τον αμερικανικό στρατό από τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος νικήθηκε και ότι ήρθε πλέον η ώρα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι στρατιώτες.

Η πρώτη ομάδα των Αμερικανών στρατιωτών αποχώρησε από τη Συρία την Παρασκευή, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, στις 28 Δεκεμβρίου τουλάχιστον 50 στρατιώτες έφυγαν από μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών στην επαρχία Αλ Χασάκα της Συρίας. Οι στρατιώτες επιβιβάστηκαν σε τεθωρακισμένα οχήματα και αναχώρησαν κατευθυνόμενοι προς το Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι για να ολοκληρωθεί η απόσυρση θα χρειαστούν από 60 έως 100 ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στη Μόσχα και συζήτησαν στο πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση στη Συρία μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τη Ρωσία και το Ιράν για το θέμα της Συρίας, καθώς συμμερίζονται την άποψη ότι είναι αναγκαίο να εξαλειφθούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις » διαβεβαίωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τις συνομιλίες αυτές, χαρακτηρίζοντάς τις «πολύ χρήσιμες».

«Ασφαλώς δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται με την αποχώρηση των στρατευμάτων που ανακοινώθηκε από τις ΗΠΑ. Καταλήξαμε σε συμφωνία για το πώς θα συνεχίσουν οι στρατιωτικοί εκπρόσωπο της Ρωσίας και της Τουρκίας να συντονίζουν τις ενέργειές τους υπό αυτές τις νέες συνθήκες, με στόχο την οριστική εξάλειψη της τρομοκρατικής απειλής στη Συρία», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή