Πιθανότητες 50 – 50 για ματαίωση του Brexit δίνει κορυφαίος υπουργός της Μέι

Πιθανότητες 50 – 50 για ματαίωση του Brexit δίνει κορυφαίος υπουργός της Μέι

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανότητες 50 – 50 να μην πραγματοποιηθεί καθόλου το Brexit δίνει κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Μέι σε περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν το σχέδιο της βρετανίδας πρωθυπουργού, το οποίο ψηφίζεται στη Βουλή τον επόμενο μήνα.

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο υπουργός διεθνούς εμπορίου Λάιαμ Φοξ αναφέρει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση «100%» μόνο εάν οι βουλευτές υπερψηφίσουν τη συμφωνία, σημειώνοντας πως το ενδεχόμενο αυτή να απορριφθεί θα διετάρασσε τον δεσμό εμπιστοσύνης μεταξύ εκλογικού σώματος και Κοινοβουλίου.

«Για το μόνο που μπορείτε να είστε σίγουροι είναι ότι εάν ψηφίσουμε υπέρ της πρότασης της πρωθυπουργού, τότε είναι 100% σίγουρο ότι στις 29 Μαρτίου θα φύγουμε από την Ένωση. Αλλά αν δεν ψηφίσουμε υπέρ, δεν είμαι σίγουρος ότι θα έδινα περισσότερες πιθανότητες σε αυτό από ένα 50 – 50. Και για μένα αυτό θα διέχεε ένα αίσθημα ότι προδώσαμε τον κόσμο που ψήφισε στο δημοψήφισμα».

Η κρίσιμη ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά ανεβλήθη με απόφαση της Τερέζα Μέι και με το αιτιολογικό ότι η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είχε εξασφαλισθεί, αναμένεται να γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Ο Φοξ προειδοποίησε τους συναδέλφους του βουλευτές ότι πιθανή αποτυχία να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία θα συνιστούσε εμπρηστικό γεγονός και χαρακτήρισ «θέμα τιμής»για τους ιδίους τη στήριξη της συμφωνίας.

Η βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Λάιλα Μοράν, και εκ των κορυφαίων υπέρμαχων της διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος, απάντησε: «Το μόνο πράγμα που διαρρηγνύει το δεσμό της εμπιστοσύνης μεταξύ Κοινοβουλίου και εκλογικού σώματος είναι η άρνηση υπουργών, σαν τον Λάιαμ Φοξ να εμπιστευθούν τον κόσμο για μια τελική γνώμη επί του Brexit».

Πηγή: BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή