Μεγαλειώδης ορκωμοσία του Μπολσονάρο

Μεγαλειώδης ορκωμοσία του Μπολσονάρο

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Τη Βραζιλία «απελευθέρωσε από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα» η εκλογή του προέδρου Γιαΐρ Μπολσονάρο, σύμφωνα με την ομιλία της ορκωμοσίας του στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια, την Τρίτη.

Ο απόστρατος στρατιωτικός και βετεράνος γερουσιαστής δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τη διαφθορά, την εγκληματικότητα και την οικονομική κακοδιαχείριση στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Ο πρώην λοχαγός, ο οποίος εκφράζει τον θαυμασμό του για τη στρατιωτική δικτατορία της περιόδου 1964-1985 στη Βραζιλία, υποσχέθηκε να υπακούσει στους κανόνες της δημοκρατίας.

Παρότι οι επενδυτές ελπίζουν πως οι φιλελεύθερες οικονομικές θέσεις του Μπολσονάρο θα τονώσουν την οικονομία της Βραζιλίας, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια του νεοεκλεγέντος προέδρου να περιορίσει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου και να χαλαρώσει τη νομοθεσία οπλοκατοχής.

Περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί την Τρίτη στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπραζίλια, καθώς ο Μπολσονάρο και η σύζυγός του κινήθηκαν με ανοικτή Rolls Royce από το προεδρικό μέγαρο στο κτίριο του Κογκρέσου για την ορκωμοσία. Χιλιάδες υποστηρικτές του νέου προέδρου είχαν συγκεντρωθεί στους δρόμους, κραδαίνοντας βραζιλιάνικες σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας: «Ο λοχαγός έφθασε!».

Τα συγχαρητήριά του για την ορκωμοσία του Μπολσονάρο εξέφρασε, μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας: «Οι ΗΠΑ είναι μαζί σας». Την ίδια ώρα, την ικανοποίησή του για την παρουσία του Μπολσονάρο στο προεδρικό μέγαρο της Μπραζίλια δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφέροντας την απόφαση του Μπολσονάρο να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή