Ομιλία Ραούλ Κάστρο με αιχμές για Ουάσιγκτον

Ομιλία Ραούλ Κάστρο με αιχμές για Ουάσιγκτον

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΒΑΝΑ. Εξήντα χρόνια μετά τη νίκη της κουβανικής επανάστασης, που συγκλόνισε το δυτικό ημισφαίριο και πολεμήθηκε από τις ΗΠΑ, η Ουάσιγκτον έχει επιστρέψει στο παρωχημένο μοντέλο της αντιπαράθεσης με την Αβάνα και των επεμβάσεων στη Λατινική Αμερική. Αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της ομιλίας που εκφώνησε την 1η Ιανουαρίου ο 87χρονος Ραούλ Κάστρο σε τελετή στον τάφο του αδελφού του, Φιντέλ, και του ήρωα της κουβανικής ανεξαρτησίας Χοσέ Μαρτί.

Το 1959, οι επαναστάτες του Φιντέλ Κάστρο κατέλαβαν την Αβάνα, εκδιώκοντας τον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ δικτάτορα και εγκαθιδρύοντας κομμουνιστικό καθεστώς. Ακολούθησαν δεκαετίες αμερικανικού εμπάργκο, πολυάριθμες απόπειρες δολοφονίας του Κάστρο, αποτυχημένη εισβολή Κουβανών εξορίστων υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ κτλ. Η βελτίωση του διμερούς κλίματος επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα ανήκει πλέον στο παρελθόν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει σκληρύνει το εμπάργκο, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον αποκαλεί την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα «τρόικα της τυραννίας».

«Ολο και περισσότερο, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αυτής της κυβέρνησης προσπαθούν να φορτώσουν τα δεινά της περιοχής στην Κούβα», είπε ο Ραούλ Κάστρο, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της χώρας τον Απρίλιο και αντικαταστάθηκε από τον 59χρονο Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή