Εισαγγελέας ΠΓΔΜ: Από συνοριακή διάβαση δραπέτευσε ο Γκρούεφσκι

Εισαγγελέας ΠΓΔΜ: Από συνοριακή διάβαση δραπέτευσε ο Γκρούεφσκι

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι εγκατέλειψε το έδαφος της χώρας χωρίς να διασχίσει κάποια από τις νόμιμες συνοριακές διαβάσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ανώτατος Γενικός Εισαγγελέας  της γείτονος, Λιούμπομιρ Γιόβεσκι στο πρακτορείο ειδήσεων MIA. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει γίνει ακρόαση μαρτύρων, όμως απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες προκειμένου να μην βλάψει την προκαταρκτική έρευνα.

Ανέφερε δε ότι οι εισαγγελείς συνεχίζουν να  συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία, όπως είπε, συγκεντρώνονται κατόπιν αιτήματος για διεθνή νομική αρωγή εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ενώ ερευνάται το υλικό των βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης σε δρόμους, διόδια, συνοριακά περάσματα και από εκείνες που γειτνιάζουν με το σπίτι του Γκρούεφσκι. 

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αναλύει το περιεχόμενο των αποδεικτικών στοιχείων που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, ενώ αναμένονται  ακόμα να παραδοθούν τα αποδεικτικά στοιχεία από την Αλβανία.

«Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το γραφείο του εισαγγελέα δεν εξετάζει αν ορισμένα θεσμικά όργανα έκαναν λάθη ή παραλείψεις αλλά να διαπιστώσει  εάν κάποιοι παραβίασαν τον νόμο διευκολύνοντας τον (Γκρούεφσκι) να δραπετεύσει. Τα αρμόδια θεσμικά όργανα, μέσα στο πλαίσιο της εσωτερικής τους δομής οφείλουν να  εξακριβώσουν  εάν  φέρουν κάποια ευθύνη για τις ενέργειές τους και  αν ναι, τι είδους ευθύνη», τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Όσον αφορά τον νόμο περί αμνηστίας, ο οποίος απαλλάσσει  άτομα  που εμπλέκονται στα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου 2017 στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ, ο Γενικός Εισαγγελέας αρνείται να τον σχολιάσει, χαρακτηρίζοντάς τον  ως «πολιτική κίνηση». 

«Εάν εξαρτιόταν από εμένα και την Εισαγγελέα που χειρίζεται την υπόθεση, την Βίλμα Ρούσκοφσκα, αυτό δεν θα είχε συμβεί. Ωστόσο, αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και το Κοινοβούλιο κατά την διαδικασία υιοθέτησης του νόμου έλαβε υπόψη και άλλες περιστάσεις τις οποίες δεν γνωρίζω. Οι εισαγγελείς θα χειριστούν την  υπόθεση με  επαγγελματισμό μέχρι την περαίωσή της. Όμως, πρέπει να πω ότι η διαδικασία για την χορήγηση αμνηστίας έχει ρίξει φως σε κάποιες άγνωστες  πτυχές των γεγονότων.

Οι μαρτυρίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, προς έκπληξη πολλών, αποκάλυψαν ότι τα γεγονότα της 27ης Απριλίου είχαν προσχεδιαστεί.  Κατανοώ την απογοήτευση των πολιτών, όμως επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για "πολιτική απόφαση”. Η Εισαγγελία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο», είπε ο Λιούμπομιρ Γιόβεσκι στο πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή