ΚΟΣΜΟΣ

FAZ: Και η Μέρκελ θύμα επίθεσης χάκερ στη Γερμανία

faz-kai-i-merkel-thyma-epithesis-chaker-sti-germania-2292251

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έπεσε επίσης θύμα από τη μαζική δημοσίευση από αγνώστους χάκερς ευαίσθητων δεδομένων στο Διαδίκτυο. Το αρχείο περιλαμβάνει έναν αριθμό φαξ, μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και πολλές επιστολές από και προς την Καγκελάριο, ανέφερε το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

Αγνωστο παραμένει πόσο ευαίσθητες είναι οι πληροφορίες που διέρρευσαν, γράφει η γερμανική εφημερίδα FAZ η οποία μετέδωσε την είδηση ότι Γερμανοί πολιτικοί και άλλα δημόσια πρόσωπα έχουν πέσει θύματα επίθεσης χάκερς. 

Καμία ευαίσθητη πληροφορία σχετικά με τη καγκελαρίο Μέρκελ δεν ήταν ανάμεσα στις χιλιάδες που δημοσιεύθηκαν, επιβέβαιωσε όπως δήλωσε κυβερνητική εκπρόσωπος.

«Όσον αφορά την καγκελαρία φαίνεται, σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση της επίθεσης, ότι καμία ευαίσθητη πληροφορία δεν δημοσιοποιήθηκε», δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Όπως μετεδωσε πρώτο το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RBB, η επίθεση εκδηλώθηκε εναντίον πολυάριθμων πολιτικών και δημοσίων προσώπων από όλα τα κόμματα με εξαίρεση το ακροδεξιό AfD και δημοσιεύθηκαν στοιχεία επικοινωνίας, όπως αριθμοί κινητής τηλεφωνίας και διευθύνσεις πολιτικών, πολλά προσωπικά δεδομένα καθώς και εσωτερικά έγγραφα κομμάτων. Σύμφωνα με το RBB, δεν δημοσιεύθηκαν κρίσιμα έγγραφα, όπως προέκυψε απο μια πρώτη έρευνα.

faz-kai-i-merkel-thyma-epithesis-chaker-sti-germania0
Προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων πολιτικών εκλάπησαν και αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο. 

Από την πλευρά του εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του "Die Linke" ανακοίνωσε ότι μεταξύ αυτών που επλήγησαν από περιστατικό βρίσκονται και πολιτικοί του κόμματος.  «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι σημειώθηκε ένα περιστατικό»,  δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Ντίτμαρ Μπαρτς, ο επικεφαλής των βουλευτών της Αριστεράς στην κάτω βουλή βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων. 

Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», δημοσιεύθηκαν στοιχεία από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ, ενώ από την επίθεση επηρεάστηκαν όχι μόνο πολιτικοί, αλλά και άλλες προσωπικότητες και δημοσιογράφοι.

Οι συνδέσεις με τα έγγραφα πιθανότατα διαδόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα στο Twitter με τη μορφή ενός είδους ημερολογίου έλευσης.

Ο λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος μοιράζεται δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφεται με όρους όπως "Security Researching" και "Satire & Irony" και έχει τώρα περισσότερους από 17.000 οπαδούς.

Το τελευταίο tweet του λογαριασμού έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και περιέχει ένα σύνδεσμο που οδηγεί σε ενα μη προσβάσιμο blog, γράφοντας: «Jürgen Resch (εθνικός διαχειριστής για περιβαλλοντικές ενισχύσεις)» .

BSI: «Δεν υπάρχει ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα»

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) διερευνά αυτήν την υπόθεση «σε στενό συντονισμό με άλλες ομοσπονδιακές αρχές εντατικά», ανέφερε η υπηρεσία με ανάρτηση στο Twitter. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφοριες, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τα κυβερνητικά δίκτυα», ανέφερε η BSI.

Το Εθνικό Κέντρο Αμυντικής Υπηρεσίας για τον κυβερνοχώρο συγκάλεσε παντως έκτακτη συνάντηση κρίσης το πρωί της Παρασκευής.

Η ταυτότητα των χάκερ και τα κίνητρά τους δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS