Μάλτα και Ιταλία ερίζουν για τους 49 μετανάστες

Μάλτα και Ιταλία ερίζουν για τους 49 μετανάστες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΛΕΤΑ. Σε απεργία πείνας προχώρησαν χθες μετανάστες που επιβαίνουν σε ιδιωτικό πλοίο διάσωσης, ανοικτά της Μάλτας, και περιμένουν για 17η ημέρα να λάβουν άδεια αποβίβασης σε ευρωπαϊκό λιμάνι. Το πλήρωμα του «Sea-Watch» πόσταρε χθες tweet ότι φοβάται πως η κατάσταση σωματικής και ψυχικής υγείας των προσφύγων θα επιδεινωθεί αν συνεχιστεί το αδιέξοδο. Η οργάνωση αρωγής διέσωσε 32 ανθρώπους από βάρκα διακινητών στις 22 Δεκεμβρίου. Το πλοιάριο βρίσκεται τώρα ανοικτά της Μάλτας και περιμένει να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να γίνουν δεκτοί σε κάποια εξ αυτών. Αλλοι 17 μετανάστες ανασύρθηκαν από έτερη λέμβο στις 29 Δεκεμβρίου και περιμένουν και εκείνοι με τη σειρά τους κάποια λύση. Η Μάλτα έχει διαμηνύσει ότι δεν θα επιτρέψει την αποβίβασή τους μέχρι να επιτευχθούν συμφωνίες για τη διανομή των 49, αλλά και για τους 249 που διέσωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας στα τέλη Δεκεμβρίου. Από την πλευρά της, η Ιταλία εμφανίζεται έτοιμη να δεχθεί μέχρι 15 ανθρώπους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, όπως γράφει ο Τύπος, έχει παράσχει τη διαβεβαίωση ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να δεχθεί συνολικά μέχρι 15 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα σκάφη των ΜΚΟ «Sea Eye» και «Sea-Watch». Σύμφωνα με διαρροές, δεν πρόκειται μόνο για γυναίκες και παιδιά, όπως είχε πει αρχικά ο αρχηγός του Κινήματος των 5 Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι ντι Μάιο, καθώς η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης «δεν θέλει να χωρίσει καμία οικογένεια». Οπως έγραψε χθες η «Κοριέρε ντε λα Σέρα», η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο για το θέμα.

Τέλος, έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες απηύθυνε στην κυριακάτικη λειτουργία ο Πάπας Φραγκίσκος. «Απευθύνω έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδείξουν χειροπιαστή αλληλεγγύη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Ποντίφικας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή