Μια συνοικία επιχειρήσεων σε τεχνητά νησιά

Μια συνοικία επιχειρήσεων σε τεχνητά νησιά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Νέα συνοικία γραφείων και επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει την κατασκευή εννέα τεχνητών νησιών στο παροπλισμένο λιμάνι «Avedore» (Εβντερ) της πρωτεύουσας της Δανίας, σχεδιάζει να δημιουργήσει ο δήμος της πόλης.

Το καινοτόμο σχέδιο, έκτασης 3 εκατ. τετραγωνικών μέτρων (όσο 420 γήπεδα ποδοσφαίρου), θα επιτρέψει τη δημιουργία 12.000 νέων θέσεων εργασίας. Το έργο θα πραγματοποιηθεί χάρη στη συνεργασία των γειτονικών δήμων της Κοπεγχάγης και του Βιντέβρ, με σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης να προέρχεται από συνταξιοδοτικά ιδιωτικά αμοιβαία κεφάλαια.

«Πρόκειται για εκπληκτικό και συναρπαστικό σχέδιο, με μεγάλες δυνατότητες. Εκτιμώ ότι η νέα συνοικία έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ευρωπαϊκή Σίλικον Βάλεϊ, που θα επιτρέψει στη Δανία και την πρωτεύουσά της να ανταγωνισθούν με αξιώσεις το Αμστερνταμ, το Λονδίνο και τη Στοκχόλμη, προσελκύοντας “πράσινες” θέσεις εργασίας στο κέντρο της πρωτεύουσας», λέει ο Μπράιαν Μίκελσεν, πρόεδρος του εμπορικού επιμελητηρίου της Κοπεγχάγης, μιλώντας στο δίκτυο TV2 News.

Τα έργα θα ξεκινήσουν το 2022, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημα της κυβέρνησης για μεταφορά του μεγάλου εργοστασίου επεξεργασίας νερού από το Λουνέτεν στα τεχνητά νησιά του Εβντερ. Ο δήμος της πρωτεύουσας επιθυμεί τη μεταφορά των εγκαταστάσεων της εταιρείας υδάτων, με στόχο την οικιστική ανάπτυξη της νέας συνοικίας «Lynetteholmen», που θα κατασκευασθεί και αυτή σε τεχνητές νήσους στην προέκταση του λιμανιού της Κοπεγχάγης, Νόρχαουν.

«Το σχέδιο ανάπτυξης του Εβντερ θα προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, καθώς βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από το αεροδρόμιο», λέει ο οικονομικός αναλυτής Ολε Κρον.

Το σχέδιο της αρχιτεκτονικής ομάδας προτείνει τη δημιουργία «συνοικιών» από συναφείς επιχειρήσεις σε κάθε ένα από τα τεχνητά νησιά, επιτρέποντας στις εταιρείες αυτές να συνεργάζονται μεταξύ τους. Οι μελετητές του έργου εκτιμούν ότι αυτό θα έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει 380 επιχειρήσεις, ενώ η ολοκλήρωσή του εκτιμάται γύρω στο 2040, με τα πρώτα κτίρια γραφείων να είναι έτοιμα προς πώληση το 2028.

Στα βόρεια του λιμανιού της Κοπεγχάγης, ο δήμος της πρωτεύουσας σχεδιάζει την κατασκευή της νέας συνοικίας Lynetteholmen –και αυτή σε τεχνητά νησιά– με ικανότητα στέγασης 50.000 κατοίκων, που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει την οξεία στεγαστική κρίση στην πόλη.

«Το Lynetteholmen θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο, αλλά και γνώριμο. Πρόκειται για αληθινή γειτονιά, με παραλία, πάρκα και μεγάλο ποσοστό επιδοτούμενων κατοικιών για χαμηλόμισθους κατοίκους», λέει ο δήμαρχος της Κοπεγχάγης, Φρανκ Γένσεν. Τα έργα κατασκευής αναμένεται να ξεκινήσουν γύρω στο 2035.

Αναχώματα

Τα σχέδια αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα «Πρωτεύουσα 2030», ενώ τα τεχνητά νησιά θα λειτουργήσουν και ως αντιπλημμυρικά αναχώματα, ενόψει ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή