Διαμαρτυρία για τις αυξανόμενες εντάσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ

Διαμαρτυρία για τις αυξανόμενες εντάσεις Ε.Ε. – ΗΠΑ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαμαρτυρία της για τη δραματική επιδείνωση των διατλαντικών σχέσεων επί προεδρίας Τραμπ εξέφρασε χθες νομοθετική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, σε έντονα διατυπωμένη επιστολή που εστάλη σε μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Η ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία σχέσεων με τις ΗΠΑ έκανε λόγο για «ολοένα και πιο καταστροφική αντιμετώπιση από την πλευρά του Λευκού Οίκου» και καταδίκασε την υποβάθμιση του πρέσβη της Ε.Ε. στις ΗΠΑ, η οποία έλαβε χώρα στα τέλη του 2018 δίχως να ειδοποιηθούν επισήμως οι Βρυξέλλες.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν η μία την άλλη, καθώς αυτό ενισχύει τους παγκόσμιους αντιπάλους τους», τονίζει η επιστολή της ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ η αντιπρόεδρος της αντιπροσωπείας, Μαριέτε Σάακε, πρόσθεσε σε δηλώσεις της πως οι δύο δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν με συνεργατικότητα τις κοινές προκλήσεις που έρχονται από την Κίνα, τη Ρωσία και το Ιράν.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε την προεδρία, το 2016. Οι στενές σχέσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών έχουν δοκιμαστεί ιδιαίτερα από την επιβολή δασμών χάλυβα στις εξαγωγές της Ε.Ε., την απειλή για περαιτέρω δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, την ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν που διαπραγματεύτηκαν από κοινού, και την απομάκρυνση του Τραμπ από την παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που προωθεί η Ευρώπη. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ευρώπη των «28» έχει επίσης και το αφήγημα του επιτελείου του Τραμπ για τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία της Ε.Ε., αλλά και ο συνεχής έπαινός του για τα λαϊκιστικά και εθνικιστικά κινήματα που αυξάνονται εκθετικά στην ήπειρο και απειλούν τη σταθερότητα δεκάδων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Τέτοιες κινήσεις προωθούν στην πραγματικότητα την ατζέντα ανταγωνιστικών παγκόσμιων δυνάμεων και κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε βαθύ κατακερματισμό και όχι σε πνεύμα συνεργασίας», καταλήγει η επιστολή του Ευρωκοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή