Παρίσι: Προκλητικό όνομα στο ιταλικό εστιατόριο της κόρης του «Τοτό»

Παρίσι: Προκλητικό όνομα στο ιταλικό εστιατόριο της κόρης του «Τοτό»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η θυγατέρα του διαβόητου αρχηγού της σικελικής μαφίας άνοιξε ένα εστιατόριο, κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, και του έδωσε το όνομα Κορλεόνε.

Η Λουτσία Ριίνα, ζωγράφος και μικρότερο παιδί του «αρχηγού των αρχηγών» Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, ονόμασε το εστιατόριό της σαν τη γενέτειρα του πατέρα της αλλά και την οικογένεια των νονών στην επική τριλογία του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Ο Νονός». Οπως αναφέρει η διαφήμισή του στο Facebook, στο «Κορλεόνε» μπορεί κανείς να «ανακαλύψει την ιταλική και σικελική κουζίνα σε έναν ζεστό και κομψό χώρο».

Ο Τοτό Ριίνα είχε το ψευδώνυμο «το κτήνος» εξαιτίας της σκληρότητας που επεδείκνυε, ενώ ουδέποτε μετανόησε για τα εγκλήματά του. Διέταξε απειράριθμες δολοφονίες αντιπάλων τις δεκαετίες 1980 και 1990, και έβαλε στο στόχαστρο εισαγγελείς, δημοσιογράφους και δικαστές που τόλμησαν να σταθούν εμπόδιο στον δρόμο του. Θεωρείται υπεύθυνος για τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους κι ένα δεκατριάχρονο αγόρι, το οποίο στραγγαλίστηκε και πετάχθηκε σε οξύ για να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά. Ο Ριίνα εξέτιε 26 ποινές ισόβιας κάθειρξης όταν πέθανε από καρκίνο τον Νοέμβριο του 2017.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση του ανοίγματος του εστιατορίου προκάλεσε κατακραυγή στην Ιταλία. Η οικογένεια του αρχιμαφιόζου πιστεύεται ότι βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια, καθώς μεγάλο τμήμα της περιουσίας της κατασχέθηκε. Ο γαμπρός του Ριίνα είναι βυθισμένος στη φτώχεια και ζητιανεύει χρήματα διαδικτυακά. Προχθές οι φορολογικές αρχές της Σικελίας ζήτησαν από την οικογένεια Ριίνα να καταβάλει τα δύο εκατ. ευρώ που κόστισε η παραμονή του στη φυλακή επί 24 χρόνια μέχρι τη στιγμή που πέθανε. Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας, Λούκα Τσιανφερόνι, δήλωσε στους δημοσιογράφος ότι η νομοθεσία αποκλείει το κόστος της φυλάκισης να βαρύνει την οικογένεια του φυλακισμένου. «Προφανώς έχει γίνει κάποιο λάθος», τόνισε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η οικογένεια Ριίνα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την παλιά εικόνα της Σικελίας ως παραδείσου των μαφιόζων ή χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα ως στρατηγική μάρκετινγκ. Δεν είχε περάσει ένας μήνας από τον θάνατο του Τοτό, όταν η κόρη του Κοντσέτα προσπάθησε να εμπορευθεί την κακοφημία του με προϊόντα καφέ εσπρέσο. Δημιούργησε ένα διαδικτυακό κατάστημα εσπρέσο το οποίο ονόμασε «Θείος Τοτό» και είπε ότι συγκεντρώνει προπαραγγελίες για κάψουλες εσπρέσο, προκειμένου να μαζέψει χρήματα αφού η αστυνομία κατάσχεσε τις οικονομίες της οικογένειας. Το διαδικτυακό κατάστημα εξαφανίστηκε, όταν τα ΜΜΕ αποκάλυψαν την αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή