Ισραήλ: Απόσυρση γλυπτού μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

Ισραήλ: Απόσυρση γλυπτού μετά τις βίαιες διαδηλώσεις

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα ισραηλινό μουσείο πρόκειται να αποσύρει από την έκθεσή του ένα άκρως αμφιλεγόμενο γλυπτό, το οποίο αναπαριστά τη μασκότ των ταχυφαγείων Μακ Ντόναλντς ως άλλο εσταυρωμένο Ιησού. Το γλυπτό πυροδότησε ταραχές στο Ισραήλ που συνένωσαν, έστω παροδικά, τη χριστιανική μειονότητα της χώρας, τη λαϊκίστρια υπουργό Πολιτισμού και τη φιλοπαλαιστίνια καλλιτέχνη που το φιλοτέχνησε.

Το άγαλμα, το οποίο έχει ανθρώπινο μέγεθος, αναπαριστά τον κλόουν Ρόναλντ Μακ Ντόναλντ πάνω σε έναν σταυρό. Αποτέλεσε το επίκεντρο μιας έκθεσης με θέμα τον καταναλωτισμό και τη θρησκεία. Αλλα έργα της έκθεσης αναπαριστούν τον Χριστό και την Παναγία σαν κούκλες Μπάρμπι.

Οι διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από το έργο έγιναν βίαιες την περασμένη Παρασκευή. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε έναν άνδρα ως ύποπτο επίθεσης, ενώ αναζητούνται δύο ακόμα άτομα που έριξαν βόμβες μολότοφ στο Μουσείο Τέχνης της Χάιφα. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, καθώς δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν βιαίως στο μουσείο, ανέφερε η αστυνομία, με αποτέλεσμα να θρυμματιστούν τα τζάμια της εισόδου. Oι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και το Σάββατο.

«Διαμαρτύρομαι για την ύπαρξη αυτού του βλάσφημου αγάλματος», δήλωσε ο Νίκολα Αμπντο, κάτοικος της Χάιφα που συμμετείχε στη διαδήλωση. «Ως χριστιανός νιώθω βαθιά προσβεβλημένος από αυτή την αναπαράσταση των ιερών συμβόλων».

Η δήμαρχος της εβραιοαραβικής πόλης δήλωσε χθες ότι το άγαλμα θα αποσυρθεί από την έκθεση, μετά τις διαπραγματεύσεις που είχε με τους θρησκευτικούς ηγέτες. «Το άγαλμα θα αφαιρεθεί από το μουσείο και θα επιστραφεί το ταχύτερο δυνατό», έγραψε στο Twitter η Εϊνάτ Καλίς Ροτέμ. «Λυπούμεθα για την οργή της χριστιανικής κοινότητας και τις σωματικές βλάβες και τη βία που προκάλεσε». Ωστόσο, η δήμαρχος δεν διευκρίνισε πότε πρόκειται να αποσυρθεί το άγαλμα. Πάντως, επρόκειτο να επιστραφεί στο φινλανδικό μουσείο που το δάνεισε πέρυσι, στο τέλος του μηνός.

Η υπουργός Πολιτισμού Μίρι Ρεγκέβ απείλησε να περιορίσει τους κρατικούς πόρους στο μουσείο λόγω του εκθέματος. Αλλά και η γλύπτρια που δημιούργησε το άγαλμα, η Τζανί Λεϊνόνεν από τη Φινλανδία, επίσης, απαίτησε την επιστροφή του αγάλματος, καθώς μποϊκοτάρει το Ισραήλ σε ένδειξη αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή