ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανώς την επόμενη εβδομάδα η έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας για το Brexit στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

belgium_eu_b-thumb-large

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται ότι θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα τη διαδικασία για την επικύρωση της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, που διαπραγματεύτηκαν οι Βρυξέλλες με το Λονδίνο, όπως ανέφεραν σήμερα πολλοί ευρωβουλευτές, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία δεν έχει εγκριθεί ακόμη από το βρετανικό κοινοβούλιο. Μάλιστα, οι Εργατικοί φαίνεται ότι κλίνουν προς τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει στη Βρετανία ότι περιμένει τις προτάσεις της αλλά και πως η συμφωνία, την οποία καταψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία η Βουλή των Κοινοτήτων, είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει το Λονδίνο.

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, στα τέλη Ιανουαρίου θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία», ανέφερε την Τρίτη η ευρωβουλευτής Ντανούτα Χούμπνερ. Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναμένεται ότι η συμφωνία για το Brexit θα παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, ώστε οι ευρωβουλευτές να προλάβουν να την επικυρώσουν πριν από τις 29 Μαρτίου.

Ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής της ομάδας συντονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, τόνισε ότι η έναρξη της διαδικασίας από την πλευρά των Βρυξελλών θα έστελνε ένα σημαντικό μήνυμα στο Λονδίνο. «Σημαίνει ότι για εμάς δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για την αποχώρηση. Αν είναι δυνατή μια επαναδιαπραγμάτευση, αυτή αφορά μόνο την πολιτική διακήρυξη, στην οποία δεν έχουμε καμία αντίρρηση για μια πιο βαθιά μελλοντική σχέση μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου», τόνισε.

«Το πρόβλημα φαίνεται ότι προς το παρόν βρίσκεται στο ΗΒ (…) Η παράταση του άρθρου 50, χωρίς να έχουμε ένα σαφές σχέδιο για να αρθεί το αδιέξοδο, μου φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει», πρόσθεσε.

Αν το Brexit αναβληθεί για μετά το τέλος Ιουνίου, η Βρετανία υποχρεούται να οργανώσει τον Μάιο εκλογές για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών της στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.