Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα με κύριο θέμα τη Συρία

Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν στη Μόσχα με κύριο θέμα τη Συρία

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Μόσχα έφτασε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος για συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, κυρίως σχετικά με το θέμα της Συρίας. Πούτιν και Ερντογάν, μετά την καθιερωμένη χειραψία μπροστά στους φωτογράφους, αναζήτησαν μία συμβιβαστική λύση για τη βόρεια Συρία, σε μία τετ-α-τετ  βαρύνουσας σημασίας συνάντηση για τις εξελίξεις στην περιοχή. 

Η ρωσική πλευρά στρέφει την προσοχή της στην επιδείνωση της κατάστασης στην Ιντλίπ, τη στιγμή που η Τουρκία αναμένει από την Μόσχα κατανόηση και βήματα καλής θελήσεως για το ανατολικό τμήμα του Ευφράτη, το οποίο ελέγχουν οι Κούρδοι. Μάλιστα, πριν δύο ημέρες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέστησε σήμερα σαφές ότι η Αγκυρα δεν θα επιτρέψει η«ζώνη ασφαλείας» που εξετάζεται να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία να γίνει βάση για τους Κούρδους αυτονομιστές.

Η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της στη βόρεια Συρία και θα προσπαθήσει να πείσει τον Πούτιν γι αυτό.

Ο ρωσικός τύπος μετέδωσε την πληροφορία ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις για να δώσει την Ιντλίμπ – η οποία  ελέγχεται σε ποσοστό 60% από την τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα – στον έλεγχο της Δαμασκού, ως αντάλλαγμα για την εξέταση των τουρκικών συμφερόντων στην Μανμπίζ και στην ανατολική όχθη του Ευφράτη.

«Η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας επηρεάζει θετικά την ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε φέτος με τον Πούτιν.

«Σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων στον στρατιωτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό παρατηρείται ανάπτυξη (των σχέσεων – σ.σ.) μεταξύ των χωρών μας. Αναμφίβολα , η ανάπτυξη αυτή θα επηρεάσει εξαιρετικά θετικά την περιφερειακή ασφάλεια» δήλωσε ο Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις πριν την κατ'ιδίαν συνάντηση με τον Ρώβο πρόεδρο.

«Στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστανά πραγματοποιήσαμε τριμερείς συναντήσεις κορυφής τόσο στην Μόσχα όσο και στην Άγκυρα και την Τεχεράνη, και αυτό συμβάλλει στην εγγύηση της ασφάλειας (στη Μέση Ανατολή), υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή