ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει τον Γκουάιντο και ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει τον Γκουάιντο και ζητά την αποχώρηση του Μαδούρο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατήγγειλε σήμερα το «παράνομο καθεστώς» του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα, τον οποίο και κάλεσε να αποχωρήσει από την εξουσία, ανακοινώνοντας παράλληλα την υποστήριξη του ΕΚ στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Χουάν Γκουάιντο.

«Μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια, ο Μαδούρο πρέπει να φύγει τώρα», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος – μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Είναι σαφές ότι ο λαός της Βενεζουέλας δεν ανέχεται πλέον το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο, ο οποίος δεν κέρδισε την προεδρία σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και προσκολλάται στην εξουσία φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης», πρόσθεσε ο Ταγιάνι.

Ο πρόεδρος του ΕΚ ανακοίνωσε ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γκουάιντο και «επανέλαβε την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

«Ο πρόεδρος Χουάν Γκουάιντο είναι ο μόνος θεσμικός συνομιλητής στη Βενεζουέλα, διότι είναι αυτός που απολαμβάνει δημοκρατική νομιμότητα», είπε.

Συμπλήρωσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει την κατάσταση στη Βενεζουέλα κατά τη σύνοδο της ολομέλειας την επόμενη εβδομάδα και θα εγκρίνει νέο ψήφισμα έκτακτης ανάγκης για το θέμα αυτό.

Θα πρόκειται για το ένατο ψήφισμα για τη λατινοαμερικανική χώρα από την αρχή της νομοθετικής περιόδου, τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει λάβει τέτοια προσοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ