ΚΟΣΜΟΣ

Νικήτρια η Πελόσι στο μπρα ντε φερ με τον Τραμπ

nikitria-i-pelosi-sto-mpra-nte-fer-me-ton-tramp-2296321

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι κέρδισε χθες το μπρα ντε φερ με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, υποχρεώνοντάς τον να αναβάλει την εκφώνηση της ετήσιας ομιλίας του προς το έθνος μέχρι να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση του αμερικανικού δημοσίου. Ως πρόεδρος του σώματος, η Πελόσι είχε ενημερώσει τον πρόεδρο ότι δεν θα του απευθύνει την πρόσκληση που απαιτείται για να ανεβεί στο βήμα της Βουλής.

Πέντε αμερικανικά υπουργεία, μεταξύ αυτών τα υπουργεία Εθνικής Ασφαλείας, Δικαιοσύνης και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν μείνει χωρίς χρηματοδότηση επί 34 ημέρες, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να εκβιάσει την απόσπαση κονδυλίων από το Κογκρέσο για την ανέγερση τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Η Πελόσι υποστήριξε ότι η ομιλία προς το έθνος, που είχε οριστεί για τις 29 Ιανουαρίου, δεν μπορεί να γίνει γιατί θα επιβαρύνει υπερβολικά τις δυνάμεις ασφαλείας, που εργάζονται χωρίς να πληρώνονται. Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να αντικρούσει λέγοντας ότι ρώτησε τους επικεφαλής των υπηρεσιών και του είπαν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ασφάλεια, αλλά αυτό δεν μετέπεισε τη Δημοκρατική πρόεδρο του σώματος. Σε μια στιγμή οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, με 800.000 απλήρωτους υπαλλήλους, οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να δώσουν βήμα στον πρόεδρο.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν υποχωρούν συνοψίστηκαν στους Νew York Times από τον Δημοκρατικό βουλευτή Τομ Μαλινόφκι. «Αυτό που κρίνεται στη διαμάχη αυτή είναι να ξεκαθαριστεί ότι η διακοπή χρηματοδότησης του κράτους είναι λάθος», είπε. «Ολα είναι διαπραγματεύσιμα. Μπορούμε να διαπραγματευθούμε για τη φύλαξη των συνόρων, για τη μεταναστευτική πολιτική. Δεν μπορούμε, όμως, να διαπραγματευθούμε γύρω από τη διακοπή χρηματοδότησης του κράτους και είμαστε οργισμένοι», προσέθεσε. «Αν υποχωρήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτή την τακτική, θα τη δικαιώσουμε και η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιείται διαρκώς σαν όπλο, αυτοί που σήμερα υποφέρουν θα υποφέρουν ξανά και ξανά».

Πάντως, ο υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, δισεκατομμυριούχος, όπως και ο Αμερικανός πρόεδρος, επέδειξε δυσκολία στην κατανόηση των επιπτώσεων της πολιτικής αυτής. «Δεν καταλαβαίνω γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι πηγαίνουν στα συσσίτια», είπε ο Ρος, προσθέτοντας ότι, εφόσον δεν πληρώνονται, θα μπορούσαν να πάρουν δάνειο.