Στον «ρυθμό» της επιδημίας γρίπης η χώρα

Στον «ρυθμό» της επιδημίας γρίπης η χώρα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανοδική της πορεία συνεχίζει η δραστηριότητα της γρίπης, η οποία δοκιμάζει τις αντοχές των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έως και τις αρχές της εβδομάδας είχαν δηλωθεί συνολικά 65 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 64 εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Από το σύνολο των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω σοβαρής νόσησης, οι 24 δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα (από 14 έως 20 Ιανουαρίου). Από τον περασμένο Νοέμβριο έως σήμερα έχουν καταγραφεί έξι θάνατοι λόγω γρίπης, οι δύο την τελευταία εβδομάδα. Το σύνολο των ασθενών που νόσησαν βαριά είχαν προσβληθεί από γρίπη Α –κυρίως Α (Η1Ν1)–, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (ποσοστό 86%) δεν είχαν εμβολιαστεί έναντι της γρίπης αν και ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Η γρίπη έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για περίθαλψη σε εντατική. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το βράδυ της Τετάρτης στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ ήταν 60 διασωληνωμένοι ασθενείς, εκ των οποίων οι 30 περίμεναν να αδειάσει κλίνη σε εντατική περισσότερες από πέντε ημέρες. Απελπιστική είναι και η κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των εφημερευόντων νοσοκομείων αλλά και στους διαδρόμους των κλινικών, όπου αναπτύσσονται ράντζα για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία του πληθυσμού.

Το υπουργείο Υγείας με αφορμή ευρεία σύσκεψη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αλλά και για τη διαχείριση των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ, χαρακτήρισε το πρόβλημα της ανεπάρκειας κλινών εντατικής διαχρονικό, υποστηρίζοντας ότι σήμερα το ΕΣΥ διαθέτει τις περισσότερες ενεργές κλίνες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το υπουργείο, σήμερα λειτουργούν 522 κλίνες ΜΕΘ και οι ανενεργές είναι 63. Το 2011 λειτουργούσαν 540 κλίνες και 154 ήταν κλειστές, ενώ το 2014 οι λειτουργούσες μειώθηκαν σε 475 και οι κλειστές ήταν 103. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαφορές στον συνολικό αριθμό των κλινών ΜΕΘ –κλειστών και ανοιχτών– μεταξύ των χρονολογιών οφείλεται σε διαφορετική μεθοδολογία στη μέτρηση (πριν από το 2015 υπολογίζονταν συνολικά και οι καρδιοχειρουργικές μονάδες, οι μονάδες νεογνών κ.ά.).

Νέο σύστημα εφημεριών

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να εφαρμοστεί από το ερχόμενο καλοκαίρι ένα νέο σύστημα εφημεριών για τα νοσοκομεία που εφημερεύουν στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Ηδη, είναι σε εξέλιξη η επεξεργασία ενός προσχεδίου για νέο σύστημα εφημεριών, στο πλαίσιο του οποίου εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, που περιλαμβάνουν από αλλαγές στις ομάδες των νοσοκομείων που εφημερεύουν ώστε να υπάρχει πιo ισόνομη κατανομή των περιστατικών αλλά και καλύτερη κάλυψη των περιοχών της Αττικής, έως και πιo συχνή εφημέρευση για τα νοσοκομεία. Για τις τελικές αποφάσεις θα ληφθούν υπ’ όψιν η ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών με μόνιμους γιατρούς ΕΣΥ (είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη 520 θέσεων), καθώς και η 24ωρη λειτουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου στο Λεκανοπέδιο. Σήμερα εφημερεύει καθημερινά το Κ.Υ. Αλεξάνδρας, ενώ το ίδιο επιχειρείται για τα κέντρα υγείας Περιστερίου και Πειραιά και για την Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή