Σημείο των καιρών το «ghosting»

Σημείο των καιρών το «ghosting»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tι είναι άραγε το λεγόμενο «ghosting»; Είναι η διακοπή κάθε επικοινωνίας χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση, κυριολεκτικώς σαν να γίνεται κάποιος «φάντασμα», και, όπως φαίνεται, εκτείνεται σε όλες τις σφαίρες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Οι περισσότεροι το τοποθετούμε στο πλαίσιο της ψηφιακής επικοινωνίας: ένας φίλος που δεν απαντά σε ένα μήνυμα, ή ακόμα χειρότερα ένας εραστής που εξαφανίζεται – αλλά η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει σε όλες τις κοινωνικές συνθήκες και συνδέεται με τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Δεν νιώθεις άνετα; Tότε απλώς μην απαντάς. Ολοι μας έχουμε συμπεριφερθεί κατά καιρούς σαν… φαντάσματα. Και σε όλους μας συνέβη αυτή η διακοπή της επικοινωνίας χωρίς προειδοποίηση, αν και ίσως κάποιες φορές να μην το πήραμε είδηση.

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα «ghosting», επισημαίνει η Γουέντι Γουόλς, καθηγήτρια Ψυχολογίας, η οποία βρισκόταν ανάμεσα στις προσωπικότητες της χρονιάς του περιοδικού Time γιατί προώθησε τους στόχους του κινήματος #MeToo. Υπάρχει το ελαφρύ «ghosting», όταν απλώς δεν απαντάς σε κάποιο μήνυμα, το μεσαίου βάρους, όταν έχεις συναντήσει κάποιο άτομο πολλές φορές και αρχίζεις να το αποφεύγεις, που πληγώνει τα συναισθήματα περισσότερο, και βέβαια υπάρχει και το «βαρέων βαρών», όταν βρίσκεσαι σε σεξουαλική σχέση με κάποιον και φεύγεις χωρίς να δώσεις καμία εξήγηση.

Οι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας καθιστούν πολύ δύσκολη ακόμα και τη διατήρηση των φιλιών στην πραγματική ζωή. Είναι προφανώς αδύνατο να διατηρήσεις καλή σχέση με όλους αυτούς που σου είναι συμπαθείς διαδικτυακά. Σε πολλές περιπτώσεις, η καλύτερη λύση είναι να αφήσεις κάποιους από αυτούς τους διαδικτυακούς φίλους να φύγουν. Η απομάκρυνση, άλλωστε, αποτελεί και αυτή φυσική εξέλιξη της διαδικασίας της φιλίας. Το ίδιο ισχύει και για τους εραστές. Ομως, ο τρόπος που θα βγεις από μια σχέση είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απόρριψη προκαλεί φυσικό πόνο. Αυτό προφανώς ισχύει τόσο για φίλους όσο και για συντρόφους. Ωστόσο, όταν γίνεσαι θύμα μιας άξαφνης και ανεξήγητης εξαφάνισης, όπως συμβαίνει με το «ghosting», δεν υπάρχει οριστικό τέλος και αποχαιρετισμός και έτσι αυτομάτως αρχίζεις να αμφιβάλλεις για τον εαυτό σου και τις επιλογές σου, γεγονός που στην πραγματικότητα υπονομεύει την αυτοεκτίμησή σου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή