Διπλή εξουσία στη Βενεζουέλα

Διπλή εξουσία στη Βενεζουέλα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ συνεχίζεται η εκρηκτική πόλωση στη Βενεζουέλα, με τους νεκρούς από τις ταραχές του τελευταίου τριημέρου να φτάνουν τους 30 και τους συλληφθέντες να ξεπερνούν τους 300, ενισχύεται η αίσθηση πολλών αναλυτών ότι η μεταπολίτευση έχει ουσιαστικά δρομολογηθεί. Αν και η ηγεσία του στρατεύματος τάχθηκε στο πλευρό του αμφισβητούμενου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, οι ένοπλες δυνάμεις δεν παρενέβησαν στα ογκωδέστατα συλλαλητήρια της αντιπολίτευσης, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο δεν κίνησε διαδικασίες σύλληψης του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊντό, παρότι αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της χώρας.

Αψηφώντας τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, ο Μαδούρο κάλεσε όλους τους διπλωμάτες της χώρας του που υπηρετούν στις ΗΠΑ, να επιστρέψουν στο Καράκας. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε καλέσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες να φύγουν από τη Βενεζουέλα λόγω της απόφασης Τραμπ να αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Αμνηστία

Στο μεταξύ, όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να εντοπίσουν τον Χουάν Γκουαϊντό, ο οποίος παραμένει άφαντος μετά την αυτοανακήρυξή του σε πρόεδρο την περασμένη Τετάρτη. Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη από άγνωστο μέρος, ο Γκουαϊντό δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει αμνηστία στον Μαδούρο εφόσον δεχθεί να αποσυρθεί ειρηνικά από την εξουσία.

Στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών για την κρίση στη Βενεζουέλα, 16 κράτη–μέλη σε σύνολο 34, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, αναγνώρισαν τον Γκουαϊντό ως μεταβατικό πρόεδρο. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους ώστε τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου της Βενεζουέλας να διοχετεύονται προς τον Γκουαϊντό και όχι την κυβέρνηση Μαδούρο, αν και δεν διευκρίνισε πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Χθες η Ρωσία, η οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε ταχθεί στο πλευρό του Μαδούρο, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για πραξικόπημα, εμφανίστηκε διατεθειμένη να μεσολαβήσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ώστε να ξεκινήσει διάλογος «μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων που δρουν υπεύθυνα», όπως δήλωσε ο Αλεξάντερ Σετίνιν, υπεύθυνος για τις υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής στο υπουργείο Εξωτερικών. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ζητούσε τη διενέργεια εκλογών το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Ο Γάλλος αξιωματούχος εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξη» της χώρας του στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και στον πρόεδρό της, Γκουαϊντό, τον οποίο, πάντως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη ως πρόεδρο. Στο Βερολίνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Γερμανία θα ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του Γκουαϊντό εάν δεν διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές στο άμεσο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή