Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Μαδούρο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έναν συνδυασμό σκληρών οικονομικών κυρώσεων και ψυχολογικού πολέμου εναντίον της κυβέρνησης Μαδούρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες κλιμακώνουν την πίεση για μεταβίβαση της εξουσίας στον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής πληρωμές για εξαγωγές αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ από την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Βενεζουέλας PDVSA. Οι εξαγωγές πετρελαίου εξασφαλίζουν στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας άνω του 90% των εσόδων της, ενώ το 40% των εξαγωγών απορροφάται από τις ΗΠΑ. Με την εφαρμογή των κυρώσεων, η κυβέρνηση Μαδούρο θα δυσκολευτεί ακόμη περισσότερο να εξασφαλίζει σκληρό συνάλλαγμα για εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, τη στιγμή που η οικονομία της χώρας τελεί υπό κατάρρευση.

Οι νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον ισοδυναμούν με θανάσιμο πλήγμα για την εταιρεία Citgo, θυγατρική της PDVSA, η οποία διαθέτει τρία διυλιστήρια και μια μεγάλη αλυσίδα αγωγών και πρατηρίων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Το διάγγελμα

Με τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Νικολάς Μαδούρο δήλωσε ότι θα κινηθεί δικαστικά εναντίον των ΗΠΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τραμπ ότι προσπαθεί να «κλέψει» από τη Βενεζουέλα την εταιρεία Citgo. Για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κυνισμό» κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στη συνέντευξη Τύπου του Μνούτσιν συμμετείχε και ο Τζον Μπόλτον. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου προσήλθε ενώπιον των δημοσιογράφων κρατώντας σημειωματάριο όπου διακρίνονταν οι λέξεις «5.000 στρατιώτες στην Κολομβία», γεγονός που προκάλεσε εικασίες περί ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα μέσω της γειτονικής, συμμαχικής χώρας. Αλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο Μπόλτον άφησε επίτηδες να διακρίνονται οι επίμαχες λέξεις, ως μέσο πίεσης στη στρατιωτική ηγεσία της Βενεζουέλας να εγκατέλειψει τον Μαδούρο και να στηρίξει τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί, εδώ και μία εβδομάδα, προσωρινός πρόεδρος της χώρας.

Ο ίδιος ο Μπόλτον ενίσχυσε αυτή την εκδοχή όταν δήλωσε ότι «αξιωματούχοι και στρατιωτικοί» της Βενεζουέλας «ανταποκρίνονται στην έκκληση» να αλλάξουν στρατόπεδο και βρίσκονται σε επαφή με την αντιπολίτευση. Αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης, παρέμεινε αινιγματικός, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση Τραμπ ότι «όλες οι εκδοχές βρίσκονται στο τραπέζι».

Λίγο αργότερα ο Γκουαϊδό, κατά στη διάρκεια συνέντευξής του στο ισπανόφωνο CNN, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας και ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ελεύθερες εκλογές. Στην ίδια συνέντευξη, επανέλαβε την προθυμία του να δώσει αμνηστία στους στρατιωτικούς και στον ίδιο τον Μαδούρο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ειρηνική πολιτική αλλαγή. Τέλος, γνωστοποίησε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ για το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης επανέλαβε και αυτός ότι όλες οι εκδοχές είναι στο τραπέζι.

Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ρούπερτ Κόλβιλ δήλωσε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 850 έχουν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών στη Βενεζουέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή