Νέους όρους για το Brexit ζητάει η Βουλή

Νέους όρους για το Brexit ζητάει η Βουλή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βουλή των Κοινοτήτων επέστρεψε χθες το βράδυ την «καυτή πατάτα» του Brexit στις Βρυξέλλες, ψηφίζοντας να τροποποιηθεί το σκέλος της συμφωνίας αποχώρησης που αφορά τα ιρλανδικά σύνορα. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποκλείσει σε όλους τους τόνους νέο άνοιγμα της διαπραγμάτευσης, αλλά αν επιμείνει στη θέση αυτή, θα κατηγορηθεί ως υπεύθυνη για μια απευκταία άτακτη έξοδο.

«Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει μια οδός που αποσπά αξιόπιστη πλειοψηφία στη Βουλή», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, επευφημούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της, μετά την έγκριση της τροπολογίας που υποστήριζε, με ψήφους 317-301. Η τροπολογία Μπρέιντι ζητούσε, γενικόλογα, «εναλλακτικές διευθετήσεις» στα όσα προβλέπει η συμφωνία για το καθεστώς των νέων εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. ανάμεσα στην Ιρλανδία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Η Μέι σημείωσε ότι στην Ε.Ε. «υπάρχει περιορισμένη διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση», όπως επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα και ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία αποχώρησης και τα προβλεπόμενα για το προσωρινό καθεστώς των ιρλανδικών συνόρων (backstop) δεν αλλάζουν, αλλά ότι η Ε.Ε. «μπορεί να επανεξετάσει το περιεχόμενο της πολιτικής διακήρυξης», η οποία προσδιορίζει τη μελλοντική σχέση Ε.Ε. – Βρετανίας, μετά την επίμαχη μεταβατική περίοδο.

Επίσης, εγκρίθηκε χθες, με ψήφους 318-310, τροπολογία με την οποία η Βουλή δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Η πρωθυπουργός δεν επιθυμούσε την ψήφιση αυτής της τροπολογίας γιατί επιδιώκει να διατηρεί το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό όπλο. Παρ’ όλ’ αυτά, έπεσε «στα μαλακά», αφού άλλες, σκληρότερες, τροπολογίες που ανέθεταν τον έλεγχο της διαδικασίας στη Βουλή, απερρίφθησαν.

Ετσι, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, δύο εβδομάδες μετά τις μάταιες εκκλήσεις προς τους βουλευτές της να υπερψηφίσουν το κείμενο της συμφωνίας που διαπραγματεύθηκε με την Ε.Ε., τους ζήτησε και πέτυχε να ψηφίσουν την αλλαγή του. Η Μέι κατέστησε σαφές ότι αναζητεί τεχνολογικές λύσεις που θα μπορούσαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα στην Ιρλανδία. Ομως, στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε εκφράσει έντονες αμφιβολίες για το αν υφίσταται τέτοιου είδους τεχνολογία. Η μάχη προμηνύεται σκληρή, καθώς ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων βρίσκεται στον πυρήνα των αρχών της Ε.Ε., όπως η λειτουργία της κοινής αγοράς και η ελευθερία μετακίνησης. Ενόψει δυσκολιών, ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε πως η Ε.Ε. είναι ανοικτή στο να προσφέρει στη Βρετανία περισσότερο χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή