ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία

ΗΠΑ: Ο αντίκτυπος μιας εξόδου χωρίς συμφωνία

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Νταν Κόουτς, δήλωσε χθες στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα είχε σοβαρές συνέπειες για τη Βρετανία και την Ευρώπη. «Η πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία παραμένει», είπε ο Κόουτς στην επιτροπή πληροφοριών της Γερουσίας, στο πλαίσιο ακρόασης με θέμα τις παγκόσμιες απειλές. «Αυτό θα προξενήσει οικονομικές αναταράξεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν σημαντικά τη Βρετανία και την Ευρώπη», προσέθεσε.

Αξιολογώντας συνολικότερα τον αντίκτυπο της βρετανικής εξόδου για τις ΗΠΑ, ο Κόουτς δήλωσε: «Αν το Brexit γίνει όπως έχει προγραμματιστεί, θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. μία από τις σημαντικότερες φωνές της πολιτικής ισχυρών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και υπέρ της ελευθερίας της αγοράς, καθώς και ένας από τους πιο ικανούς παίκτες στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας».

Η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι προετοιμάζεται ενεργά για το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, αν και το γεγονός ότι η Βρετανία εισάγει το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνει οδήγησε τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ να προειδοποιήσουν ότι σε περίπτωση άτακτης εξόδου, οι καταναλωτές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με άδεια ράφια.

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ο οποίος κατέθεσε χθες στην επιτροπή υγείας της Βουλής, σημείωσε ότι περίπου τα μισά φάρμακα φθάνουν στη Βρετανία μέσω Ε.Ε. «Σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία, προτεραιότητα θα έχουν τα φάρμακα», είπε ο Χάνκοκ. «Εχουμε χρόνο για να κάνουμε ό,τι χρειάζεται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή